Home

Nieuws

Maat boos over schrappen compensatie rode diesel

LTO is boos over het schrappen van de 30 miljoen euro compensatie voor de accijnsverhoging van rode diesel. Volgens voorzitter Albert Jan Maat wordt daarmee de concurrentiekracht van de sector aangetast.

Maandag zetten VVD en PvdA een streep door een aantal omstreden bezuinigingen uit het Lente-akkoord, waaronder de forensentaks en de langstudeerboete. Het gat dat daardoor ontstaat, wordt gedekt met onder meer geld uit het potje ter verzachting van de afschaffing van de korting op rode diesel.

”Ik ben zeer teleurgesteld, eerlijk gezegd zelfs laaiend”, zegt Maat. ”Als dit een voorteken is van hoe het regeerakkoord eruit ziet, vraag ik mij af of deze twee partijen zich wel realiseren wie ons uit de crisis moeten trekken. Het is een ordinaire lastenverzwaring, waarmee onze concurrentiekracht wordt aangetast.”

Het schrappen van de rode diesel levert de staatskas zo’n 250 miljoen euro op. In het Lente-akkoord is afgesproken dat dit wordt gecompenseerd met lastenverlichting voor de hele sector. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wilde nog eens 20 miljoen euro vrijmaken.


Bron: Boerderij.nl

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.