Doorgaan naar artikel

Prijs diesel stijgt tot ruim boven € 1,30 per liter

Diesel wordt duurder. Deze week steeg de prijs ineens tot ruim boven de € 1,30 per liter, exclusief btw. Na januari lag de prijs niet meer boven deze grens.

Vandaag noteert een levering van minimaal 4.000 liter, afhankelijk van de leverancier, al € 1,32 tot € 1,36 per liter. Dat is aanzienlijk meer dan in de periode van eind april tot half juni toen de prijs nog ruim onder de € 1,10 per liter lag. Begin mei zakte de prijs hard richting € 1 per liter, maar dat niveau is niet bereikt.

Verhoging accijnzen diesel

Op 1 juli kwam de aangekondigde verhoging van de accijnzen van diesel met 9,9 cent per liter. En daarmee was een prijs van € 1 per liter ineens ver uit beeld. Bovendien werd de grondstof zelf ook nog eens duurder. Dit mede onder invloed van een beperking van de olieproductie in belangrijke olieproducerende landen.

De prijs bij LTO Ledenvoordeel steeg vandaag, vrijdag 4 augustus, tot net boven de € 1,36 per liter. Een maand geleden, dus al na de accijnsverhoging, lag de prijs op zo’n € 1,20 per liter exclusief btw. In een maand tijd werd het vullen van een tank van 4.000 liter dus al bijna € 650 duurder.

Lees verder onder de grafiek

Stijgende olieprijzen maken ook diesel weer duurder. Deze week steeg de dieselprijs boven de € 130 per 100 liter, exclusief btw bij levering van 4.000 liter.

Stijging adviesprijzen diesel

De adviesprijzen voor diesel aan de pomp stegen zelfs al tot boven de € 1,93 per liter. Exclusief btw komt dat neer op een prijs van € 1,60 per liter. Nu gelden op de adviesprijzen vaak kortingen van 15 tot 20 cent, maar aan de snelwegen worden prijzen gerekend die ruim boven de adviesprijs liggen. Een enkel pompstation zoals aan de A1 richting Duitsland en de A28 voorbij Meppel rekende vrijdag al meer dan € 2 per liter diesel.

De dieselprijs wordt meegetrokken door de stijgende olieprijs. De belangrijkste olie-notering – die van Brent-olie – steeg deze week tot boven de $ 85 per vat van 159 liter. Daarmee loopt de prijs onder invloed van productiebeperkingen steeds verder op. Begin juli lag de prijs nog onder de $ 75 per vat. De verwachting is dat de prijzen eerder nog wat verder zullen stijgen dan dalen.

Prognose: hogere prijzen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin