Doorgaan naar artikel

Prijs diesel € 1,35, olieprijs rond de $ 90 per vat

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Het Israëlisch-Palestijns conflict heeft de oliemarkt vooralsnog beperkt geraakt. Olieprijzen liggen zelfs lager dan eind september. Diesel noteert nu € 1,35.

Het Israëlisch-Palestijns conflict heeft de oliemarkt vooralsnog beperkt geraakt. Olieprijzen liggen zelfs lager dan eind september. De olieprijzen zijn in oktober weer omlaag gegaan. Een vat ruwe Brent-olie noteerde donderdag $ 90,13. Dat was eind september nog $ 95,98 per vat (bron: oil-price.net).

Na de escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict op 7 oktober ontstond ook een schrikreactie op de oliemarkten, maar prijzen gingen niet door het dak. In de eerste week erna kwam er hooguit $ 5 bij de prijs op. Daarna ging er weer een paar euro van de notering af. De situatie in en rond Israël blijft een zeer onzekere factor, maar tegelijkertijd kunnen andere landen in het Midden-Oosten om verschillende redenen niet zomaar ingrijpen in hun olieproductie. Iran valt bijvoorbeeld al onder een boycot en Saoedi-Arabië zal voor de lange termijn zijn koers qua olieproductie ook niet veranderen.

Dieselprijs kan nog fractie omlaag

Binnen oliekartel OPEC is wel sprake van een lichte productiedaling, maar olievoorraden zijn er voorlopig nog voldoende. Handelaren verwachten om die reden dat de olieprijs ook volgend jaar nog tussen de $ 80 en $ 100 per vat blijft schommelen. Afhankelijk van een nog verdere escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict kan de olieprijs zelfs licht gaan dalen. Dat heeft vooral met de nog altijd tegenvallende Chinese vraag naar olie te maken. De Chinese economie komt maar moeilijk op gang. De strenge en langdurige coronamaatregelen in China hebben de economie flink geschaad en het herstel kost meer tijd dan gedacht.

Diesel werd in oktober eveneens goedkoper en noteert nu € 1,35 (bron: Farmers4all). Afhankelijk van de situatie in het Midden-Oosten kan er nog een fractie van de dieselprijzen afgaan, maar voor de meeste loonwerkers en boeren maakt dat niet veel meer uit. De bietenoogst staat nog voor de deur, maar de meeste gewassen zijn van het land.

Prognose: stijgende prijzen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin