Doorgaan naar artikel

Diesel weer boven de € 1,30 per liter

Er staat wat meer spanning op de oliemarkt en prijzen liggen weer net zo hoog als eind maart. Diesel is sterk in prijs gestegen.

Vraag en aanbod zijn de laatste tijd wat meer uit balans op de internationale oliemarkt. Dat was in juli en begin augustus te merken aan de prijzen. Eind juni noteerde een vat ruwe Brent-olie nog $ 71,98, maar op 11 augustus was dat al opgelopen tot $ 86,81 per vat. Dat was het hoogste prijsniveau sinds eind maart.

Meerdere oorzaken voor prijsstijging

De prijsstijging had meerdere oorzaken. Ten eerste hebben oliekartel Opec en Rusland de productie verder verlaagd en het grootste Opec-lid Saoedi-Arabië wil de productieverlaging in september verlengen. Ten tweede lijkt de Chinese vraag naar olie steeds meer op gang te komen en is er toenemend optimisme over de wereldeconomie. Ten derde is er een lichte daling in de ruwe olievoorraden in de Verenigde Staten. Al deze ontwikkelingen duwen de olieprijs omhoog. Al was dat in de tweede helft van augustus nog niet te merken in de prijs. Die bleef nagenoeg gelijk: $ 85,86 voor een vat ruwe Brent-olie. Op de wat langere termijn kan olie echter wel degelijk duurder worden.

De ontwikkelingen op de oliemarkt zijn terug te zien aan de dieselprijs. Ook die ging deze zomer omhoog. Sterker nog: de dieselprijs steeg extra hard. Eind juni noteerde diesel nog € 1,10 per liter (bij levering van 4.000 liter), maar begin juli was dat alweer € 1,19 per liter. De oorzaak voor die prijsstijging kwam niet uit de markt, maar was het gevolg van het afschaffen van de tijdelijke korting op brandstofaccijnzen per 1 juli door het kabinet. Daarna steeg de dieselprijs echter gewoon verder door tot € 1,33 per liter (bron: inkoopcollectief Farmers4all). Ook hier kunnen de prijzen nog wat verder doorstijgen.

Prognose: licht stijgend.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin