Home

Nieuws 10 reacties

Praat mee: bravoure bij de Belgen

En weer doen de Belgen iets waar we in Nederland alleen maar van dromen, zo lijkt het. De veilingen zoeken elkaar steeds vaker op en weten elkaar te vinden.

Met de fusie van veiling Brava en Greenpartners werd in 2011 al 10 procent van het groentenaanbod gebundeld. En nu kruipt de Mechelse Veiling weer bij Coöbra op schoot. Daarmee zou een van de grootste Europese groentencoöperaties kunnen ontstaan.

Ook andere veilingen hebben zich door de jaren heen een krachtige positie verworven in het Europese speelveld. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische Fruitveiling (BFV) dat in 2010 fuseerde met Profruco, samen goed voor 50 procent van het aanbod. En dan is er nog de koepelorganisatie Lava, dat voor zes van de tien partijen de verkoop en logistiek regelt. De aangesloten partijen hebben bovendien het Flandria- label, dat staat als een huis.

Kortom, de Belgen geven ons al jaren het nakijken. Ook in de opbrengstsfeer. Het is om die reden dat sommige Nederlandse telers al uitgeweken zijn naar het Zuiden. Wat vindt u van de saamhorigheid van onze zuiderburen? Wekt het jaloezie op of is de situatie minder rooskleurig dan we denken?

De stelling luidt deze week: Belgen leren Nederland met nieuwe fusie lesje in samenwerken. Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

U kunt stemmen op de poll op rechtsboven op onze homepage.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik zie niet in waarom een stap die in Nederland 15 jaar geleden (is het al zoooo lang) al genomen is en duidelijk niet heeft gebracht wat er van verwacht werd nu die bij onze zuiderburen genomen wordt tot bravoure zou moeten leiden. Wat vinden onze groententelende zuiderburen er zelf van?

 • no-profile-image

  De Zuiderbuur

  Hetgeen jullie nederlanders 15 jaar geleden deden was het afschaffen van de klok. Op deze manier gaven jullie de handel volledige controle over vraag/aanbod.

  Bij ons in België is men bezig met de verschillende klokken (want handelaars speculeren nu eenmaal graag) tot een te brengen.
  Alle aanbod samen, alle vraag samen.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @Zuiderbuur, sorry voor alle in het verleden gemaakte Belgenmoppen, volgens mij zijn de Belgische groentetelers slimmer dan de Nederlandse.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De klok is niet 15 jaar geleden afgeschaft. De invloed van de klok is geleidelijk afgenomen. Dit proces begon al voor de fusie in 1997 en is daarna doorgegaan. De fusie van de Belgische veilingen is de volgende stap in dit proces. Ook daar zal uit kostenoverwegingen bemiddeling een steeds grotere rol krijgen.

 • no-profile-image

  Ron Willemse

  @ Peter. Geleidelijk afgenomen?
  Heb je zitten slapen of zo? Alles moest toch anders en de klok aan de wilgen!

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  <>

  Ik weet niet hoe oud je bent Ron, maar ver voor de fusie in 1997 werkten een vijftal veilingen al samen onder andere door de klokken gelijk te laten draaien.Vervolgens ging men meer en meer naar bemiddeling, vervolgens de fusie, vervolgens een steeds hoger percentage bemiddeling enz. Het 1 leidt tot het ander dus een geleidelijk proces.

  Als je beweert dat de klok van 100% functioneren naar 0% ging dan zou ik zelf maar een keer op tijd naar bed gaan.

 • no-profile-image

  bassie

  toen in nederland de laatste fusie een feit was.hadden we eerst nog klok en bemiddeling(niks mis mee)toen de handelshuizen waren overgenomen was het snel gebeurt.hoop dat dat in belgie nooit gebeurt

 • no-profile-image

  B.Otten

  De Belgen zijn echt slimmer.Door een staking in Italie vlogen de slaprijzen deze week omhoog.In Belgie liep het boven de euro.De nederlandse bemiddelaars kwamen niet verder dan zestig cent omdat -zeggen ze- bij te sterk oplopende prijzen de kopers ook staken.Hollandse bemiddelaars legden het duidelijk af tegen de belgische klok
  In Belgie loopt nu een trotse slatuinder met veel euro-s in zijn tas.
  Arme nederlandse tuinders.

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  B.Otten: Weet je ook hoeveel de dagelijkse aanvoer kropsla in nederlandd is t.o.v. Belgie ?/ hier in zuid-Oost komt bijna niks,.. een aanvoer van voor de klok van 3 pallets pool en een bemiddeling van ongeveer het 5 voudige. op de Vlaamse veilingen ligt de dagelijkse aanvoer veel hoger, dit heeft met het verleden te maken, en de knowhow van de Belgen. de belgen telen nu eenmaal een betere en zwaardere krop. Voor de retails is het lucratiever om boodschappen te gaan doen waar kwaliteit en kwantiteit aanwezig zijn. Nederland dus niet., de meeste kassen staan leeg en starten weer met planten rond 15 februari. Vroeger was kropsla een NR 3 groente, nu kan het blij zijn om een top 10 te scoren overall.

 • no-profile-image

  B.Otten

  Ah:Weinig aanvoer+weinig kopers geeft lagere prijs.
  Geldt dat dan ook voor komkommers in januari en februari?Dan hebben de Spanjaarden er heel veel en veel groener.
  En belichte paprika of tomatenOok maar leeg laten liggen?
  Ik snap trouwens nog steeds niet wat een klein gezin moet, met een belgische krop sla van een pond.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.