Home

Foto & video 1 reactielaatste update:8 mrt 2012

Van Oers United in Marokko

Van Oers United heeft zijn hoofdvestiging in Ridderkerk en is gespecialiseerd in het jaarrond telen van groente, mede door eigen teeltbedrijven in Ethiopië, Senegal en Marokko. CO2-uitstoot en duurzaamheid krijgen veel aandacht, evenals het personeel. Bekijk de foto-impressie naar aanleiding van een bezoek aan één van de drie bedrijven in Marokko, nabij Agadir. Een uitgebreid artikel staat in editie 10 van Groenten&Fruit Actueel van 6 maart. Tekst en foto's: Stan Verstegen

Foto

 • Van Oers United begon zijn Marokkaanse activiteiten in 2002 met sperziebonen om het product jaarrond te kunnen leveren.

  Van Oers United begon zijn Marokkaanse activiteiten in 2002 met sperziebonen om het product jaarrond te kunnen leveren.

 • Inmiddels zijn deze activiteiten behoorlijk uitgebreid.

  Inmiddels zijn deze activiteiten behoorlijk uitgebreid.

 • Zo’n honderd vrouwen zorgen voor het verpakken van de snijbonen.

  Zo’n honderd vrouwen zorgen voor het verpakken van de snijbonen.

 • Radijs zaaien op z’n Marokkaans…

  Radijs zaaien op z’n Marokkaans…

 • Maar ook met een moderne Nederlandse 14-rijige zaaimachine. Daarmee worden per perceel 5 zaaisels per jaar gezaaid in een vruchtwisselingschema van 1:3.

  Maar ook met een moderne Nederlandse 14-rijige zaaimachine. Daarmee worden per perceel 5 zaaisels per jaar gezaaid in een vruchtwisselingschema van 1:3.

 • Productiemanager André Flohil bekijkt met zijn Marokkaanse gewasspecialist het zaairesultaat. De groeiduur varieert van 24 tot 38 dagen.

  Productiemanager André Flohil bekijkt met zijn Marokkaanse gewasspecialist het zaairesultaat. De groeiduur varieert van 24 tot 38 dagen.

 • Controle op een goede uitvoering van de werkzaamheden is in Marokko extra belangrijk, maar het resultaat is er dan ook naar.

  Controle op een goede uitvoering van de werkzaamheden is in Marokko extra belangrijk, maar het resultaat is er dan ook naar.

 • De radijs wordt afgemaaid en met de hand geoogst, waarna ze in Marokko worden gewassen.

  De radijs wordt afgemaaid en met de hand geoogst, waarna ze in Marokko worden gewassen.

 • De knolletjes gaan vervolgens in bulk naar Nederland waar ze op diverse manieren worden verpakt.

  De knolletjes gaan vervolgens in bulk naar Nederland waar ze op diverse manieren worden verpakt.

 • Bosuien worden geplant als kluitplant met zes stuks op een potje van 2,5 centimeter doorsnede en voorzien van T-tape.

  Bosuien worden geplant als kluitplant met zes stuks op een potje van 2,5 centimeter doorsnede en voorzien van T-tape.

 • Ook hier handmatige oogst. Productiepersoneel kost in Marokko bruto 7 tot 8 euro per dag. Geschoold personeel een veelvoud daarvan, afhankelijk van het kennisniveau.

  Ook hier handmatige oogst. Productiepersoneel kost in Marokko bruto 7 tot 8 euro per dag. Geschoold personeel een veelvoud daarvan, afhankelijk van het kennisniveau.

 • Bosuien worden in het veld op 45 centimeter lengte geknipt met behulp van stokjes en de wortels worden zover mogelijk teruggeknipt om ‘er het leven uit te halen’, zoals Flohil dat noemt. Vervolgens gaan er twee elastiekjes om iedere bos.

  Bosuien worden in het veld op 45 centimeter lengte geknipt met behulp van stokjes en de wortels worden zover mogelijk teruggeknipt om ‘er het leven uit te halen’, zoals Flohil dat noemt. Vervolgens gaan er twee elastiekjes om iedere bos.

 • In het verpakkingsstation worden ze nog gewassen en ingekort tot 42 centimeter. Er is ook een variant beschikbaar van 33 cm lengte.

  In het verpakkingsstation worden ze nog gewassen en ingekort tot 42 centimeter. Er is ook een variant beschikbaar van 33 cm lengte.

 • Paprika is een belangrijk gewas binnen Van Oers United en Fatima Boutaib (midden) is daarvoor gewasmanager. Khalid Halji (rechts) is dat voor snijbonen. Links op de foto André Flohil.

  Paprika is een belangrijk gewas binnen Van Oers United en Fatima Boutaib (midden) is daarvoor gewasmanager. Khalid Halji (rechts) is dat voor snijbonen. Links op de foto André Flohil.

 • Van Oers begon in Marokko met paprika’s in 2005 op verzoek van een supermarktketen naar aanleiding van residuproblemen in Spanje.

  Van Oers begon in Marokko met paprika’s in 2005 op verzoek van een supermarktketen naar aanleiding van residuproblemen in Spanje.

 • De leverperiode van paprika’s vanuit Marokko is vanaf eind oktober/begin november tot eind april. Het sorteren gebeurt met een Nederlandse machine.

  De leverperiode van paprika’s vanuit Marokko is vanaf eind oktober/begin november tot eind april. Het sorteren gebeurt met een Nederlandse machine.

 • Vóór het sorteren worden de paprika’s – op werkhoogte – gewassen...

  Vóór het sorteren worden de paprika’s – op werkhoogte – gewassen...

 • Al het plantmateriaal wordt in Marokko zelf opgekweekt in tunnels overkoepeld door een gazen kas.

  Al het plantmateriaal wordt in Marokko zelf opgekweekt in tunnels overkoepeld door een gazen kas.

 • De aandacht voor de plaatselijke bevolking uit zich in het op poten zetten van een basisschool waar kinderen van de lokale bevolking lessen kunnen volgen in onder meer Arabisch, Frans en wiskunde.

  De aandacht voor de plaatselijke bevolking uit zich in het op poten zetten van een basisschool waar kinderen van de lokale bevolking lessen kunnen volgen in onder meer Arabisch, Frans en wiskunde.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  ton reichardt

  ben onder de indruk wat deze man Karel van Oers heeft bereikt.
  Prachtig

Of registreer je om te kunnen reageren.