Doorgaan naar artikel

‘Groter niet altijd beter’

Het maken van begrotingen en jaarplannen zit er weer op. Tijd voor uitvoering van al die ambities.

Het nieuwe kabinet heeft er bijna 300 dagen over gedaan om de plannen en poppetjes te presenteren die het moeten gaan uitvoeren. We mopperen wel, maar bedrijven kunnen er ook wat van. Hoe groter de organisaties hoe meer tijd er gespendeerd wordt aan begrotingen, beleidsplannen en strategische visies. Soms begint dat al in de zomer om het dan in december of zo pas rond te hebben. Meestal gaan die plannen over meer en nog eens meer. Groter groeien, meer omzet, minder kosten, meer besparen. Grote beleggers zien ook graag dollars binnenstromen, maar activistische beleggers zien meer in het opknippen van bedrijven. De losse delen brengen meer op, dan de grote complexe structuren. In de tuinbouw zien we nu juist het omgekeerde.

Fusiegolf tuinbouw

De fusiegolf neemt in de tuinbouw al enkele jaren toe. Vorig jaar nam Gakon het Israëlische Netafim over. Benfried kwam in handen van het Belgische Arvesta. In december verenigden zeven toeleveranciers zich in de holding Atrium Agri. Dat consortium had al belangen in kassenbouwer Bom Group, CambridgeHok, een Britse producent van kassen en tuinbouwinstallaties, Vek Adviesgroep en JB Hydroponics. Nu sluiten PB Tec, Havecon en VB Group daarbij aan.

Allemaal bekende namen die onder eigen naam binnen één groep samenvloeien. We zien meer van deze bewegingen om antwoord te geven op de internationale vraag naar Nederlandse kennis en producten. Zo ontstond Plantenkwekerij Plantise. Horticoop gaat verder als investeerder in de tuinbouw en we zien steeds meer investeringsmaatschappijen de tuinbouw ontdekken als aantrekkelijke sector.

Ook binnen de teelt zien we steeds meer ondernemingen samengaan

Zo investeerde De Hoge Dennen Capital het afgelopen jaar € 20 miljoen in Plantlab, het bedrijf dat al jarenlang investeert in de ontwikkeling van indoor en vertical farming. Nog interessanter is dat deze investeerder ook eigenaar is van Picnic. Laat Plantlab nu ook voor Picnic gaan produceren. Zo ontstaan mooie crossovers. Ook binnen de teelt zien we steeds meer ondernemingen samengaan om aan de vraag van de afnemers tegemoet te komen en kennis te bundelen.

Er is ook een keerzijde. De pluriformiteit en wendbaarheid neemt bij deze grote bedrijven af. Ze komen in cycli terecht van moeten groeien, jaarplannen en budgetten realiseren. Laten we zuinig zijn op de eigenwijze ondernemers met hun bijzondere producten en innovaties. Groter is niet altijd beter.

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin