Doorgaan naar artikel

FruitMasters en Hoogstraten praten over samenwerking: groot blok aardbei

Gezamenlijk zouden Fruitmasters en Hoogstraten goed zijn voor €200 miljoen omzet aan aardbeien. - Foto: Peter Roek

Gezamenlijk zouden Fruitmasters en Hoogstraten goed zijn voor €200 miljoen omzet aan aardbeien. - Foto: Peter Roek

FruitMasters en de Belgische Coöperatie Hoogstraten onderzoeken samenwerkingsmodellen, waaronder fusie of bundeling. De combinatie zou een groot aardbeienblok samen brengen. Het aanbod vult elkaar aan, maar is niet groot in vollegrondsgroente.

Beide organisaties staan aan het begin van het onderzoek naar een mogelijke samenwerking of integratie. Hoogstraten was tot recent in gesprek met de Belgische veiling REO over een fusie, maar dat leidde tot niets. De coöperatie kiest nu een andere aanpak door niet direct over fusie te onderhandelen, maar alle vormen te onderzoeken. Er wordt gesproken over een te vormen ‘grensoverstijgend bronplatform’.

Internationale unie van producentenorganisaties

Dat zou bijvoorbeeld ook een bundeling kunnen zijn in een internationale unie van producentenorganisaties. De Europese Commissie beloont zo’n samenwerking met extra EU-steun in de vorm van SIG&F-subsidie (voorheen GMO). Daarnaast wordt naar andere modellen gekeken, stellen beide partijen nadrukkelijk.

FruitMasters heeft ervaring in zo’n unie van producentenorganisaties in België. Het was tot 2013 aangesloten bij zo’n unie (EFC) en kreeg daardoor GMO uit België. Die bundeling ging vooral over nieuwe rassen, geen verkoopbundeling. FruitMasters is juist in Nederland een erkende producentenorganisatie en ontvangt EU-steun (SIG&F) in Nederland. Daarmee investeert het fors in een nieuw logistiek centrum.

Gezamenlijk meer dan € 200 miljoen aardbeienomzet

Hoogstraten is (van de twee) de grootste coöperatie met een omzet van € 370 miljoen. Van de 200 leden komen er vijftig uit Nederland, voornamelijk aardbeientelers in of om Zundert, maar ook enkele Nederlandse paprikatelers. De grootste omzet wordt gehaald in aardbeien (in 2021 circa € 134 miljoen), blijkt uit het jaarverslag over 2021.

FruitMasters heeft een omzet van € 300 miljoen. Daarvan is de helft hardfruit. Van het zachfruit is een meerderheid aardbeienomzet. Daarmee zou de combinatie een omzet aardbeien krijgen van meer dan € 200 miljoen.

Hoogstraten: Veilingklok blijft

Hoogstraten heeft daarnaast een omzet tomaten van € 126 miljoen en paprika van € 30 miljoen (2021). In vollegrondsgroente hebben beide nauwelijks een positie op de markt, blijkt uit de jaarverslagen. Voor de meeste producten veilt Hoogstraten 50% tot 70% op de simultane Belgische veilklok. De specialty-tomaten vormen een uitzondering. Van deze producten (€ 82 miljoen) zet Hoogstraten alles af via bemiddeling.

(Inkoop)markt verandert

Als reden voor deze poging tot samenwerking noemen beide partijen het verlagen van de ketenkosten, een versnelde kennisopbouw, innovatie in nieuwe rassen, verdere verduurzaming, digitalisering en het veerkrachtig inspelen op veranderende marktomstandigheden. Samen denken deze partijen bijvoorbeeld beter aan te haken bij de opnieuw groeiende inkoopkracht van supermarkten.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin