Doorgaan naar artikel

Futuristische fruittoren in aanbouw bij FruitMasters

Fruittoren

Hoogbouwmagazijn van 34 meter in aanbouw in Geldermalsen. - Foto: FruitMasters

Een voor Nederland revolutionair hoogbouwmagazijn met automatische opslag en transport van voorraadbakken in Geldermalsen staat in de steigers.

Het is voor het eerst dat in Nederland deze moderne techniek wordt toegepast met verticale opslag van fruitbakken. De fruittoren of koelflat wordt 34 meter hoog en kent voor Nederlandse fruitteelt futuristische technieken. Het warehousemanagementsysteem (WMS) en de hoogbouwkranen zorgen ervoor dat alle 11.000 voorraadbakken met fruit volledig automatisch getransporteerd en opgeslagen worden. Verder zijn de verpakkingslijnen uitgerust met de verpakrobots.

Een delegatie ging in verschillende landen kijken naar zulke werkende verticale hoogbouwmagazijnen. Met deze investering speelt FruitMasters ook in op mogelijk toekomstige aanscherpingen van voedselveiligheidseisen, high care. Kern van de nieuwbouw is het centraliseren van de processen, vernieuwing van het oude appelpakstation en uitbreiding van het zachtfruitpakstation.

Uitwijkplan fruit via Limburg

Met de reconstructie van 30.000 vierkante meter wordt een groot gedeelte van de operationele activiteit geraakt. Er is een uitwijkplan gebruikt, waardoor meer fruit naar het pakstation in Margraten gaat. Een groot aantal telers brengt hun sorteer- en verpakkingslijnen in.

Door in de hoogte te bouwen, wordt ruimte bespaard en kan FruitMasters een beter koelregime hanteren. Bovendien worden interne transportbewegingen gereduceerd. De zonnepanelen op het dak maakt FruitMasters nog niet zelfvoorzienend.

De nieuwbouw wordt deels gefinancierd met Europese gelden via het programma Sectorale Interventie Groenten en Fruit (SIG&F). Voorheen heette dit systeem GMO. FruitMasters haalt naar schatting een omzet in hardfruit van € 125 miljoen, met aangesloten telers op circa 3.500 hectare.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin