weblog

‘Jurist-criminoloog gaat voedselwaakhond NVWA leiden’

Gerard Bakker is benoemd tot de nieuwe inspecteur-generaal van de NVWA. Hij studeerde fiscaal recht, is gepromoveerd in de criminologie en was hoofddirecteur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

‘De nieuwe inspecteur-generaal gaat verder bouwen aan een solide organisatie’, aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat een jurist en criminoloog de nieuwe inspecteur-generaal wordt van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit belooft op voorhand nog niet veel goeds voor de versteviging van de kwaliteit van deze waakhond in de agrarische en voedingsmiddelensector.

Eerder speurneus bij FIOD

Bakker was eerder hoofddirecteur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Ook werkte hij bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de Autoriteit Consument & Markt, de Douane en de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst. Hij is dus in elk geval een speurneus. Maar heeft hij ook gevoel voor of in enige mate inhoudelijke kennis van de wereld van boeren en tuinders en waar hun producten heen gaan?

Heeft hij inhoudelijke kennis van de wereld van boeren en tuinders en waar hun producten heen gaan?

Het laten rouleren van topambtenaren langs allerhande overheidsorganisaties is al decennialng gewoonte. Kun je een grote overheidsorganisatie managen, dan kun je álle organisaties managen is het idee. Van de andere kant bekeken: ambtenaren die te lang in één sector werken vergroeien wellicht met die sector. Dat kan ook negatief uitwerken.

Formeel juridisch kan het misgaan

Desalniettemin is het blind managen en varen op uitvoering van formeel juridisch beleid bij de Belastingdienst niet echt het recept voor succes gebleken. NVWA heeft ook zo zijn formele taakomschrijving. Of beter: taakomschrijvingen, meervoud. Het is immers een veelkoppige organisatie, verantwoordelijk voor uiteenlopende taken als plantenziekten en tomatenvirussen tot en met de juiste aanduidingen op de schappen van supermarkten en de labels van producten. Van eieren tot en met appels, van tomaten tot en met vleesvee.

Daar kun je ook niet allemaal verstand van hebben. Derhalve is het te hopen dat deze hoogste manager zich bescheiden op zal stellen en de inhoudelijk deskundigen de hoofdrol gaat geven die ze verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.