weblog

‘Een U-bocht’

Vaak heeft de term U-bocht een negatieve klank. Een U-bochtconstructie is een legale methode om de wet te omzeilen. Ook wel ‘via de achterdeur’ genoemd. Rondom belastingen komt deze term vaak voor. Onlangs zat ik naar een tv-programma te kijken en kwam er een positief beeld van de U-bocht langs. De U-bocht op persoonlijk vlak. Een mooi inzicht wat ik graag met u wil delen.

U herkent het misschien wel. U maakt iets verdrietigs mee: u bent ziek, u wordt ontslagen, u ondergaat een crisis en wil het liefst zo snel mogelijk weer verder. In dit geval begin je bovenaan de U en wil je liefst in een rechte lijn naar de overkant. Ondernemers zijn hier heel goed in. Gaan met die banaan. Maar die U gaat eerst naar beneden, bereikt langzaam het dal om er dan weer uit te klimmen. De natuurlijke neiging om recht over te steken zorgt ervoor dat de pijn niet echt binnenkomt. Op dat moment misschien wel prettig. Vaak komt deze pijn alsnog een keer langs en dan dieper en langer.

De U is er niet voor niets

De U is er niet voor niets. Het zorgt ervoor dat het verdriet of de pijn er mag zijn. We gaan er ook allemaal heel verschillend mee om. De één kruipt in bed en gaat in een hoekje liggen huilen, de ander gaat een lange wandeling maken, de volgende gaat erover praten en weer een ander wordt lethargisch en kan niets meer. We verwerken dit allemaal op onze eigen manier. Gelukkig is daar tegenwoordig meer oog voor.

Crisis durven aanvaarden

Het Chinese woord voor crisis bestaat uit twee karakters. Het eerste karakter betekent gevaar, het tweede kans. Je moet dan wel eerst de crisis durven aanvaarden en er doorheen willen gaan. Op die manier ontstaat er een nieuw gezichtsveld en gaan nieuwe deuren open. Die twee karakters horen bij elkaar. Zo bouwen we ook levenswijsheid op, wat helpt om een nieuwe crisis eenvoudiger het hoofd te kunnen bieden. Een ander spreekwoord is ‘zonder wrijving geen glans’. Een beetje ruzie kan helpen om een relatie te verdiepen.

Nieuwe wegen

Kijk nog eens terug naar maart 2020. Toen stond alles stil en wist menig tuinder en handelaar niet meer wat hij met zijn of haar producten aan moest. We zijn een jaar verder. Er zijn allerlei nieuwe wegen ontstaan om de producten aan de man te brengen. Nieuwe concepten ontwikkeld. We reizen veel minder en het werk gaat toch gewoon door. Allemaal door die crisis waar we eigenlijk nog middenin zitten. Mensen zijn weerbaar als het erop aankomt, maar dan moeten we wel eerst de pijn durven voelen om er weer beter uit te komen. Dankzij de U.

Of registreer je om te kunnen reageren.