weblog

‘Top Gear-ster Clarkson Farming Champion of the Year’

Jeremy Clarkson is door de National Farmers Union uitgeroepen tot ‘boerenvoorvechter van het jaar’. Ja, die door de BBC ontslagen komieke bullebak van Top Gear.

Farming Champion of the Year heet het in het Engels. Dat Jeremy Clarkson die titel kreeg van de National Farmers Union (het Britse equivalent van LTO), komt voor de Engelsen niet uit de lucht vallen. De Britse televisiepersoonlijkheid die van autoprogramma Top Gear het succesvolste BBC-programma maakte – tot hij ontslagen werd wegens gewelddadige onbeschoftheid tegen een medewerker van dat programma – is namelijk ook boer.

Clarkson’s Farm in Oxfordshire

Zijn nieuwste hitshow heet Clarkson’s Farm en is toe aan het derde seizoen. Op zijn boerderij in Oxfordshire toont petrolhead Clarkson op zijn geheel eigen recht-voor-zijn-raap-manier wat boeren en tuinder anno 2021 allemaal voor de kiezen krijgen. Naast alles waaraan een stedeling als Clarkson nooit had gedacht bij het romantische boerenbestaan, kwamen daar ook corona en brexit langs. Compleet met tekorten aan arbeidskrachten, verstoring van de toeleveringsketen en stijgende kosten voor van alles – waaronder de laatste paar maanden vooral die voor energie.

‘Toe naar 80% zelfvoorziening’

Clarkson schaarde zich onderwijl vierkant achter de Back British Farming Day van de NFU. Hij herhaalde de oproep van de Britse boeren om de voedselzelfvoorziening in het Verenigd Koninkrijk niet onder de 60% te laten zakken. Hij ging zelfs verder en riep de regering op om 80% zelfvoorziening tot doel te maken. Voor minder dan 80% doet Jeremy het niet.

“Zijn show vond echt enorm veel weerklank bij de kijkers”, aldus NFU-voorzitter Minette Batters. “Jeremy Clarkson bracht de ups en downs van onze industrie tot leven bij een enorm, nieuw publiek in het hele land.”

Alleen te zien op betaal-tv

Als we Clarksons capriolen vergelijken met de aanpak van Neerlands boerenvoorvechter nummer 1 Yvon Japers, dan is dat – om met Louis van Gaal te spreken – nogal een ‘different cookie’. Clarkson’s Farm is vanuit Nederland alleen te streamen via Amazon Prime. De trailer zou je bijna verleiden om daar dan maar een abonnement op te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.