weblog

‘Het geheim van gezonde groente’

Eet meer groenten en fruit, u weet wel waarom! Of niet? Nieuwe inzichten in de rol van bacteriën in onze darmen geven een mogelijke verklaring voor de gunstige gezondheidseffecten van het eten van veel groenten en fruit.

Mensen die veel groenten en fruit eten zijn gezonder en leven gemiddeld langer dan mensen die weinig groenten en fruit eten. Dit is inmiddels in vele honderden onderzoeken, met in elk daarvan vele duizenden proefpersonen, overtuigend aangetoond. De groenten en fruit-eters hebben minder kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, beroertes, hartinfarcten en bepaalde vormen van kanker. Hoe dat komt, is nog grotendeels een raadsel.

Belangrijke vitaminen in groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten een aantal belangrijke vitaminen (vitamine A, C, E, B9). Een tekort hieraan leidt tot ontwikkeling van gebreksziekten, maar van de meeste vitaminen krijgen we ruim voldoende binnen. Naast vitaminen bevatten groenten en fruit niet veel bijzonders: een hoop water, wat vezels, mineralen en zeer kleine hoeveelheden zogenoemde secondaire metabolieten. Dit zijn alle kleurstoffen, bitterstoffen en stofjes die de plant aanmaakt ter verdediging tegen schimmels en bacteriën. Veel van deze stoffen hebben een antioxidantwerking.

Antioxidanten worden niet in ons bloed opgenomen. Hoe kunnen ze dan de gezondheid bevorderen?

Antioxidanten in superfoods

Het idee is dat antioxidanten schadelijke stoffen die – vooral onder stressvolle condities – in ons lichaam gevormd worden, kunnen wegvangen. Zo zouden antioxidanten onze gezondheid ten goede kunnen komen. De vermeende gezondheidsbevorderende werking van superfoods (gojibessen, tarwegras) wordt veelal ook toegeschreven aan de hoge gehalten aan antioxidanten.

Sommige antioxidanten (bijvoorbeeld de bitterstoffen in kool en broccoli) zouden specifiek de ontwikkeling van kanker tegen kunnen gaan. Tot op heden is er echter nagenoeg geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de antioxidanten in groenten en fruit werkelijk bijdragen aan de gezondheidsbevorderende werking van deze producten. Veelal worden de antioxidanten niet eens in ons bloed opgenomen, hoe kunnen ze dan de gezondheid bevorderen?

Consumptie van veel groenten en fruit draagt bij aan een gunstige bacteriesamenstelling in onze darmen

Bacteriepopulatie in darmen

Steeds vaker worden bepaalde ziekten in verband gebracht met de samenstelling van de bacteriepopulatie in de darmen. Dit is een mix van verschillende bacteriesoorten, die voor elk individu weer net een beetje anders kan zijn. De bacteriën helpen bij de vertering van ons voedsel, maar scheiden ook allerlei hormoonachtige stofjes uit, die in het bloed worden opgenomen en zelfs de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.

De samenstelling van de bacteriepopulatie wordt weer beïnvloed door ons eetpatroon. Zo kan wat je eet, via de bacteriën in je darm, je lichamelijke én geestelijke gezondheid beïnvloeden. Consumptie van veel groenten en fruit draagt bij aan een gunstige bacteriesamenstelling, vooral dankzij de vezels in deze producten. En zo is er dan een nieuwe invalshoek van waaruit het gunstige effect van groenten en fruit op de gezondheid mogelijk verklaard kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.