weblog

laatste update:27 dec 2019

‘Nutri-Score werkt echt’

Het oude ‘ik kies bewust‘-vinkje wordt binnenkort vervangen door een nieuw voedselkeuze-logo, de Nutri-Score.

Het groene vinkje helpt de consument te kiezen voor de gezondere variant van een voedselproduct. Halfvolle mayonaise heeft een groen vinkje om aan te geven dat het gezonder is dan de gewone mayonaise. Het groene vinkje is relatief, je kunt er niet de verschillende producten onderling mee vergelijken. De Nutri-Score is een stoplichtsysteem van donkergroen (A) en lichtgroen (B) via geel (C) naar oranje (D) en rood (E). Het is gebaseerd op de voedingswaarde, ofwel nutriëntensamenstelling, van producten die hiermee onderling vergeleken kunnen worden. Doel is om een gezonde keuze te stimuleren.

In Frankrijk is gebleken dat de Nutri-Score echt werkt. Consumenten blijken gezondere keuzes te maken. - Foto: ANP
In Frankrijk is gebleken dat de Nutri-Score echt werkt. Consumenten blijken gezondere keuzes te maken. - Foto: ANP

Initiatief van de overheid

De Nutri-Score is overgewaaid uit Frankrijk. Anders dan het groene vinkje, dat door de voedselproducenten in het leven is geroepen, is de Nutri-Score een initiatief van de overheid. Aan de basis van de Nutri-Score staat een groot aantal rekenregels, correctiefactoren en afspraken.

Met ‘pluspunten’ juist ongezond

Het algoritme houdt rekening met de totale voedingswaarde van een product, waarbij gezonde en ongezonde elementen tegen elkaar worden afgewogen op een schaal die loopt van -15 (supergezond) tot +40 (erg ongezond). Alles onder de nul krijgt een A (= gezond); alles boven de 19 krijgt een E (= ongezond). Een product krijgt ongezonde punten toegevoegd voor de hoeveelheid calorieën, suiker, verzadigd vet en zout; gezonde punten worden in mindering gebracht voor de hoeveelheid groente en fruit (vers, gedroogd of extract), peulvruchten, noten, vezels en eiwit. Water scoort -1 (= A), een vegetarische pizza 2 (= B), mayonaise zit boven de 19 punten (= E).

Een snelle rekensom leert dat verse groente en fruit op basis van de nutriëntensamenstelling altijd een dikke A scoren (-5 tot -7 punten)

Geen Nutri-Score voor groente en fruit

In Frankrijk is gebleken dat de Nutri-Score echt werkt. Consumenten blijken gezondere keuzes te maken. Of dit ook doorwerkt in de gezondheid hangt uiteraard van het complete voedselpakket af.

Een productgroep prominent aanwezig in de Schijf van Vijf, verse groente en fruit, heeft echter geen nutriëntendeclaratie en krijgt dus geen Nutri-Score. Dat is jammer. Het gezondheidsbevorderende effect van groente en fruit is overtuigend bewezen. Een dieet met meer groente en fruit leidt tot een langer en gezonder leven. De kans is levensgroot dat de Nutri-Score op bewerkte producten de aandacht afleidt van het belang van deze productgroep voor de gezondheid.

Groene A

Een snelle rekensom leert dat verse groente en fruit op basis van de nutriëntensamenstelling altijd een dikke A scoren (-5 tot -7 punten). Om dit te benadrukken en verwarring bij consumenten te voorkomen, zou het goed zijn alle producten in de groente- en fruitafdeling prominent met een groene A te labelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.