Doorgaan naar artikel

‘Monsterverbond tussen artsen en tuinders’

TNO en LUMC zeggen het zelf: leefstijlgeneeskunde – door groente en fruit te eten – is geen onzin.

De laatste maanden timmeren TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan de weg met het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde. Dat mag gerust opmerkelijk heten in tijden waarin we het wat graag hebben over belangenverstrengeling en de macht van het grootkapitaal. Deze 2 onverdachte, ja gezaghébbende instituten breken in dit manifest immers een lans voor minder pillen en meer gezond eten. Ze zetten daarmee de aanval in op zowel de farmaceutische als de voedingsmiddelenindustrie.

Onaangenaam speldenprikje voor Unilever en consorten

Nou ja, aanval is misschien een groot woord. Maar als een onaangenaam speldenprikje zal het toch wel voelen bij de Unilevers, de Pepsi’s en de GlaxoSmithKline’s. Vooral de grote fabrikanten van geneesmiddelen zijn vast niet blij met de roep om serieus werk te maken van het indammen van Diabetes type 2. Alleen al in Nederland schijnt deze ziekte ons allen jaarlijks het onvoorstelbare bedrag van € 18 miljard aan medische zorg te kosten. Daarvan bestaat een substantieel deel uit pilletjes voor de beginnende patiënten, insuline voor gevorderden, spulletjes voor het regelmatig meten van de bloedsuikerspiegel en alle medicatie voor de bijna onvermijdelijke complicaties waarmee diabetespatiënten op latere leeftijd te maken krijgen.

Zorgwekkende zorgkostenstijging diabetes

Veel gevallen van D2, zoals TNO en LUMC dit schoolvoorbeeld van zorgwekkende zorgkostenstijging afkorten, zijn vermijdbaar. Nog mooier, het is ook niet te laat als het al aan de hand is, want volksziekte nummer 1 is met hetzelfde recept van beter eten en meer bewegen ook omkeerbaar.

Zieke doelgroep

En ja, als voorbeeld van beter en gezonder eten tegen diabetes komt steeds groente en fruit als eerste voorbeeld om de hoek, En daar gaat het fout. Wij allen eten gemiddeld immers te weinig groente en fruit. En deze zieke doelgroep haalt dat gemiddelde nog eens omlaag. Dat moet en kan beter, vinden TNO en LUMC.

Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

Niets zo mooi als een bondgenootschap dat je zelf niet hoeft te organiseren. Maar helemaal vanzelf is het ook weer niet gebeurd. Ere wie ere toekomt: huisarts Tamara de Weijer is als ambassadeur van het mede door de tuinbouw gestarte Nationaal Actieplan Groenten en Fruit ook al lang bezig met het bepleiten van een veel grotere rol van voeding in de gezondheidszorg. Ze richtte daarvoor de vereniging Arts en Voeding op. Want bijspijkeren is nodig: in de 5 jaar die een medicijnenstudie duurt gaat het per saldo maar 1,5 week over voeding. Dat nu ook een academisch ziekenhuis als LUMC aan de bel hangt, mag wat dat betreft bepaald hoopgevend heten.

Preventieakkoord beter belobbyen

Maar dan de politiek nog. Met liefst zoveel mogelijk handtekeningen eronder (kom op, tuinders) wordt het manifest op 11 oktober aan minister Bruno Bruins van VWS aangeboden. In dezelfde maand moet het definitieve Preventieakkoord van hetzelfde ministerie afkomen. Daarvan lekte de nog wat teleurstellende maatregel uit dat de btw af gaat wél van light frisdranken maar ní;et van groente en fruit. De lobby van de Coca Cola’s werkt kennelijk nog altijd ietsje beter dan die van de boeren en tuinders. Ook dat kan en moet beter.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin