weblog

1 reactielaatste update:10 jul 2017

‘Floriade bewijst of en hoe Tuinbouw-NL samenwerkt’

‘Tuinbouw Nederland’ zou in het buitenland als een eenheid naar buiten moeten treden. Floriades kunnen helpen als showcase, maar ook als lakmoesproef voor die samenwerking.

De Floriade 2022 in Almere kreeg de laatste weken nogal zuinige publiciteit. Onder andere het tv-programma Een Vandaag en dagblad Trouw lieten oud-Floriade-directeur Hans van Driem aan het woord. Die kwam met de niet erg gewaagde voorspelling dat de wereldtentoonstelling de gemeente Almere zal achterlaten met een gat in de begroting.

Floriade-bouwer Niek Roozen kan daar dan alleen maar enthousiasme tegenover zetten. En de in de tuinbouw inmiddels welbekende visie op hoe de tuinbouw de wereld kan redden. Of – laten we niet te bescheiden zijn – hoe de tuinbouw de wereld zál redden van een toekomst vol levenloos betonnen en stalen megasteden zonder gezond vers voedsel.

Mondiaal verkoopverhaal

Dát is immers is kort en goed hét wereldwijde verkoopverhaal van die schitterende sector van ons. En in Almere gaan ‘we’ dat verhaal vertellen aan de wereld. Mits de sector daarvoor wil betalen. Want de burgers van Almere trekken misschien zuinige mondjes, bij de tuinbouwbedrijven groeit het geld ook niet op de rug.

Landschapsarchitect Roozen kwam gisteren, als een van de sprekers in De Lier op de Landentafel China georganiseerd door Holland Horti International, vertellen over de Floriade van 2019 in Beijing. Roozen was niet alleen bij de Nederlandse Floriades sinds Amsterdam 1982 in meerdere of minder mate intensief betrokken. Ook in Duitsland, Taiwan, Turkije en nu China deed en doet hij mee aan ontwerp en ontwikkeling van de Nederlandse paviljoenen.

Meer deelname voedingstuinbouw

Hij zet zijn kaarten op meer deelname van de voedingstuinbouw. Dat voegt aan dat landelijke park dat Floriades tot nu toe altijd waren, met mooie, maar vaak ook wat traditionele thematuinen, het dynamische thema van voedsel en de stad toe.

‘We hebben al een stekkie gereserveerd op het 500 hectare grote Floriadeterrein in Beijing’

Voor het écht spectaculair neerzetten van dat dynamische thema alvast in China, waar we dat verhaal toch al jaren zo graag willen verkopen, zou tuinbouw Nederland 5 ton moeten betalen. We hebben al een stekkie gereserveerd op het 500 hectare grote Floriadeterrein in Beijing (ter vergelijking: Venlo 2012 was 66 hectare groot) en er is een ontwerp met onder meer een gestapelde kas. Voor het einde van het jaar moet de financiering rond zijn om daar ook echt mee te gaan doen.

Landschapsarchitect Niek Roozen bij schetsen van het Nederlands paviljoen op de Floriade 2019 in Beijing. - Foto: Ton van der Scheer
Landschapsarchitect Niek Roozen bij schetsen van het Nederlands paviljoen op de Floriade 2019 in Beijing. - Foto: Ton van der Scheer

Opgave voor Holland Horti International

De Nederlandse tuinbouw is een grote sector, bestaande uit steeds minder en steeds grotere bedrijven. De vraag is of dat het opereren als een eenheid ook makkelijker maakt. Hoe we die eenheid in het buitenland voor elkaar kunnen krijgen is de grote opgave waar Holland Horti International voor staat.

Pre-competitief samenwerken is daarbij een bekend begrip. Maar dan vervolgens ook wel samen kunnen concurreren met al die andere spelers van andere sectoren en uit andere landen die ook vinden dat ze een goed verhaal hebben. Samen er voor zorgen dat tuinbouwend Nederland in China en straks in Almere een indrukwekkend beeld en een strak verhaal neerzet, over de hoofdrol die de tuinbouw kan en moet gaan pakken voor een gezonde toekomst, daarmee laten we niet alleen de wereld wat zien, maar ook onszelf.

Eén reactie

  • s heuvel

    Goed voor kassenbouwer slecht voor de doorsnee tuinder

Of registreer je om te kunnen reageren.