Doorgaan naar artikel

Lastige vragen kosten veel tijd

Een spannende tijd breekt weer aan. De productie van het traditionele glasgroenteseizoen komt op gang en daarmee is de ‘ratrace’ weer van start gegaan. Hoge energiekosten hebben de teeltinsteek in veel gevallen op voorhand alweer duurder gemaakt dan begroot en dat is vervelend.

Daarnaast wordt een grote groep kwekers geraakt door perikelen rond GMO. Pijnlijk aan de vooravond van het seizoen, vooral omdat het gewoonweg weer extra teeltkosten impliceert, die moeten worden terugverdiend, maar ook omdat de ‘rek’ in veel gevallen uit de rekening-courant is en er weer veel gepraat en geregeld moet worden. Weer een extra gesprek bij de bank dus, om uit te leggen dat het Nederlandse klimaat roet in het eten gooit.



Nu alweer passen en meten om binnen de lijntjes van het rekening-courantkrediet te blijven de rest van het jaar. Welke leverancier kan nog even wachten, wie moet er echt betaald worden? Nogmaals uitleggen dat je een realistische productie- en middenprijs prognose opgesteld hebt en de afzet goed geregeld is. Voordat de productie echt losbarst, pakken we met alle stakeholders ook nog een keer de kernwaarden van het bedrijf erbij, checken de visie en strategie en bepalen of we alles in het bedrijf zo hebben ingericht dat we de uitgestippelde koers naar ons einddoel (een winstgevend jaar) kunnen gaan varen. Maar een te starre organisatie is ook weer niet handig, want juist die flexibiliteit is nodig om te floreren en in te spelen op onvoorziene omstandigheden, en helaas, die zijn er de afgelopen jaren veel geweest.



Wat zou het voor de kwekers een verademing zijn, wanneer zij echt in staat zouden worden gesteld om met de lange termijn van hun bedrijf bezig te zijn en dan helpt het wanneer niet te veel partijen te veel lastige vragen stellen die heel veel tijd kosten.

Bekijk meer

Share this

Frank Hollaar

manager tuinbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin