1 reactie

‘Van biologisch voedsel ga je ook dood’

De discussie over de vraag of biologisch geproduceerd voedsel beter/gezonder/lekkerder is dan gangbare spullen laait weer op. Aanleiding is het bericht van Amerikaanse wetenschappers dat ze het eigenlijk ook niet weten. Terwijl we met zijn allen op weg zijn naar 9 miljard bewoners op de ene aarde, die allemaal moeten eten...

Biologisch levensmiddelen iets gezonder. Biologisch eten ‘beetje’ gezonder. Biologische voeding nauwelijks gezonder. Biologisch eten lijkt nauwelijks gezonder, Nihil bewijs dat biologisch voedsel gezonder is. Biologisch eten niet gezonder.

Dit is een willekeurige greep  koppen waar  verschillende media gisteren mee kwamen over hetzelfde nieuws”. Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University 240 hebben bestaande onderzoeken bekeken over de vraag of biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar geproduceerde voedingsmiddelen. Hun voorzichtige conclusie: "In de gepubliceerde literatuur ontbreekt sterk bewijs dat biologisch voedsel significant voedzamer is dan conventioneel voedsel. Het eten van biologisch voedsel vermindert mogelijk de blootstelling aan overblijfselen van pesticiden en aan bacteriën die resistent zijn voor antibiotica".

Levensverwachting

Van dat onderzoek word je dus niet veel wijzer, behalve dat je kunt constateren dat biologische waar dat het niet zo veel beter is dan dat doorgewinterde fans van biologisch geproduceerde voedingsmiddelen je soms willen doen geloven.

Dit is best prettig om te weten: op feestjes  en bij vrienden wordt ik (nog steeds!) regelmatig geconfronteerd met de opmerking dat er ’veel gespoten wordt in groenten en fruit’ en dat biologisch dus daarom beter is.  In die gesprekken voer ik altijd aan dat de gemiddelde levensverwachting van mensen nog nooit zo hoog is geweest als nu. Het ligt voor de hand dat dat mede te danken is aan de beschikbaarheid van veel en gezonde voedingsmiddelen als groenten en fruit. De gemiddelde mens overlijdt in ieder geval niet ten gevolge van chronische vergiftiging vanwege een overmaat aan 'bestrijdingsmiddelen’.

Het Amerikaanse onderzoek komt toevalligerwijs een dag na de opening van het academisch jaar 2012/2013, afgelopen maandag. Bij die gelegenheid pleitte  bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de WUR in Wageningen voor een verdergaande intensivering van de land- en tuinbouw in de wereld. Die is nodig om de steeds verder uitdijende wereldbevolking ook in de toekomst te blijven voeden. Het aantal mensen op de aardkloot neemt hard toe, en het voedselpatroon verschuift in de richting van steeds meer vlees en andere dierlijke producten.

Dijkhuizen wijst wat mij betreft op hét probleem waar we in de toekomst met 9 miljard soortgenoten voor staan. Ik denk dat je het niet redt met biologische productie, omdat het productievermogen  simpelweg te laag is. De vraag  ‘Biologisch levensmiddelen zijn iets gezonder’, of ‘Biologisch eten niet gezonder’ verbleekt daarbij. Die blijft alleen actueel op feestjes.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Joost, ik zeg op feestjes altijd als biologisch duurzaam was dan was het wel gangbaar geweest. Daar kan niemand een spelt tussen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.