Home

Achtergrond

2018 geen recordjaar prijs groente; fruit niet duurder

De extreme droogte heeft niet geleid tot een record winkelprijs voor groente in 2018, wel voor een recordprijs voor vers fruit.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met een index van ruim 103 punten bleef de winkelprijs voor verse groente achter bij 2017, maar was het wel de hoogste prijs op dat jaar na.

De winkelprijs liep enigszins gelijk op met de marktprijzen voor verse groente. In de eerste en laatste maanden van het jaar werden behoorlijk hoge prijzen gemeten, maar in de zomermaanden drukte de hoge productie voor verschillende groenten ook de winkelprijzen naar beneden. Dat effect is steviger dan de krapte later in het jaar.

Recordprijs voor vers fruit in 2018

Een recordprijs voor vers fruit werd wel geregistreerd over 2018. Dat effect van steeds hogere fruitprijzen is al enkele jaren zichtbaar, maar tegen het einde van het jaar kropen de winkelprijzen voor groente en fruit naar elkaar toe. Het effect van de grotere hardfruitoogst en lagere prijzen lijken hierbij vooral een rol te spelen.

In december waren de prijsontwikkelingen voor groente en fruit sinds 2015 bijna gelijk. Dat betekent dat de prijsstijgingen sinds het basisjaar 2015 niet veel verschilden.

Of registreer je om te kunnen reageren.