Doorgaan naar artikel

Glaskracht: sector met CO2-systeem met rug tegen muur

LTO Glaskracht noemt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie niet instemt met CO2-sectorsysteem als voorwaarde voor een blijvend lage energiebelasting.

De sector komt in tijdsnood nu voor 2015 een verbeterd sectorsysteem ontwikkeld moet worden, terwijl aan het huidige systeem al sinds 2009 wordt gewerkt. Er moet nu snel duidelijkheid komen, vindt LTO Glaskracht Nederland. “Het heeft pas zin om naar aanpassing en uitwerking te kijken als er duidelijkheid is over het standpunt van de Europese Commissie over het verbeterde CO2-sectorsysteem.”

Volgens Glaskracht moet de overheid ervoor zorgen dat het draagvlak voor een verbeterde CO2-syteem niet wegvalt. Daarom zijn maar beperkte wijzigingen in de huidige plannen acceptabel, stelt voorzitter Van Ruiten. Begin dit jaar sloten Weekers en zijn collega-staatssecretarissen Atsma van Milieu en Bleker van Landbouw een convenant met de glastuinbouw, waarin onder andere afspraken zijn gemaakt over de uitstoot van CO2. Het systeem, waartoe de sector zelf het initiatief heeft genomen, blijkt echter niet ‘Brusselproof’, waardoor het verlaagde tarief in gevaar zou kunnen komen. Om dat tarief toch te kunnen handhaven, vraagt Weekers nu aan Europa om het huidige systeem nog 2 jaar te mogen verlengen, opdat de sector en de overheid tezamen de tijd hebben een nieuw systeem te ontwikkelen dat wel ‘Brusselproof’ is. De glastuinbouwsector stelde zich vandaag op achter deze strategie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin