weblog

‘Mismatch op komkommermarkt’

De zomerteelt bij ons loopt tot nu toe prima. We hebben weinig last van meeldauw en andere sores.

Wanneer ik dit schrijf, hebben we net een week van temperaturen boven de 25 graden gehad, met daarbij warme nachten met snelle uitgroei van vruchten.

De prijsontwikkeling van komkommer is de laatste weken zeer matig. Dit komt door te veel aanbod en weinig vraag, horen we dan. Maar is dat ook waar? Dit wordt al gauw verteld om de gemoederen te sussen. Er speelt ook wat anders: hoe je vraag creëert, is in eerste instantie datgene aanbieden waar vraag naar is, dus komkommers in het juiste fust doen en dan pas verkopen. Hier in Nederland worden komkommers verkocht voor een veilingklok in Barendrecht, met niet het juiste fust voor de verschillende handelaren. Dit gebeurt in mijn ogen te vaak de laatste weken.

Als op enig moment in de week de komkommers 17 cent doen, dan helpt dat niet mee om voor de week erna 32 cent te vragen

Voorbeeld nemen aan België

Als we gaan bemiddelen, moeten wij in Nederland beter kijken en leren hoe ze het in België doen. Daar bemiddelen ze eerst de komkommer en daarna volgt hoeveel in een doos en hoeveel in andere colli. Zo voorkom je mismatch, zoals nu heel vaak gebeurt bij de veiling in Barendrecht. Ja, de heren handelaren maken goed misbruik van deze situatie. Ze kijken altijd naar de laagste prijs in Europa en dat is de laatste weken het geval op de veiling in Barendrecht.

Naar klok kijken voor bemiddelingsprijs

Ook voor de bemiddelingsprijs voor de volgende week wordt terdege naar de klok gekeken. Als op enig moment in de week de komkommers 17 cent doen, dan helpt dat niet mee om voor de week erna 32 cent te vragen. Wat eigenlijk wel moet. Want denk alleen al aan de grondstoffen en diensten, die duurder worden in deze wereld na corona. Maar als ik dit schrijf, zijn de 40‘ers op Barendrecht van 24 cent terug naar 20 cent, terwijl in België door BelOrta de vrije komkommer werd voorverkocht voor 31 cent en 30 cent. Dat steekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.