teeltgeluid

‘Courgettegewas eerder versleten’

In week 25 zijn de laatste gele courgettes geoogst en in week 26 de laatste groene van de voorjaarsteelt.

“Bij de gele courgettes was de uitval door bacterierot halverwege de stam opgelopen naar 40%. Bovendien was het gewas versleten, want de echte meeldauw (wit) had behoorlijk toegeslagen. Deze schimmelziekte is dan moeilijk in de hand te houden. De werking van de gewasbeschermingsmiddelen lijkt minder, waardoor het moeilijk is om de meeldauw eronder te krijgen. Met 1x spuiten in de veertien dagen was het wit niet weg te krijgen.”

Meer en minder productie

De productie van gele courgettes is rond 10% meer geweest in vergelijking met vorig jaar. “In het begin van het seizoen heeft dit gewas veel vruchten gegeven”, vertelt de courgetteteler. Bij groen zijn ongeveer 10% minder courgettes gesneden. De oorzaak hiervan is dat op het laatst de zetting moeilijk ging door te weinig mannelijke bloemen. Het gebrek aan mannelijke bloemen in de maand juni is een bekend probleem in de courgetteteelt. “Uit de gele courgettes hebben we wel mannelijke bloemen gehaald. Maar bij dat gewas kun je ook niet alles weghalen, want dan zetten de bloemen daar ook niet meer. Als dan de zetting in groen niet goed loopt, ruim je dat gewas ook eerder op.”

Witte vlieg geen probleem

In het laatste gedeelte in de teelt was er een probleem met katoenluis. Deze was er met spuiten toch moeilijk uit te krijgen. Witte vlieg was dit jaar geen probleem. Doelman: “Dat is wel eens anders geweest. Maar door een combinatie van gele vangplaten en vanglinten met het uitzetten van roofmijten Transeius montdorensis hebben we de laatste jaren geen last van witte vlieg.” Op één plek met witte vlieg zijn 50.000 van deze roofmijten uitgestrooid op 40 m2. Dat heeft goed gewerkt.

Na het uitruimen van het gewas ligt de kas 14 dagen helemaal leeg. “Doordat er geen groen meer in de kas is, verwachten we niet dat er ziekten en plagen overblijven.”

Nieuwe steenwolmatten

De steenwolmatten zijn met het gewas geruimd en worden vervangen door nieuwe matten. Het loopfolie blijft nog anderhalf jaar liggen. Dat wordt na vier jaar vervangen. De stekers voor de druppelaars worden ontsmet door ze in een 10%-oplossing van salpeterzuur te leggen. Dan is ook gelijk de kalkaanslag eraf.

Op 20 juli worden de eerste 5.000 m2 gele courgettes, ras Golden Glory, en 5.000 m2 groene courgettes, ras Bengal, geplant voor de najaarsteelt. Op 4 augustus nog eens 1 hectare Golden Glory.

“We kunnen zien dat er weer meer horeca open is, want de prijzen van geel zijn vrij goed.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.