teeltgeluid

‘Het mag nu echt voorjaar worden’

Door het koude voorjaar is de afrijping van de vruchten trager bij biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten.

Teeltmanager Wim van Marrewijk: “De tomatengewassen op beide locaties zijn zwaar belast en de afrijping van de tomaten verloopt duidelijk langzamer. We willen graag een snellere afrijping, omdat er veel vruchten aan de plant hangen. Door het mindere weer hebben we ook wat meer Botrytis dan we normaal gewend zijn.”

Op het gebied van ziekten en plagen is het relatief rustig. Er is op enkele plekken spint geconstateerd. Hiertegen zijn Phytoseiulus en Macrolophus uitgezet. Tevens zijn er enkele plekken met Cladosporium en enkele planten met sporen van meeldauw. Dit laatste is vroeger dan andere jaren. “De schimmelziekten bestrijden we door de plantweerbaarheid te verhogen met preparaten die daarvoor geschikt zijn, zoals de biomiddelen Natural Growth en Biolit”, vertelt de teeltmanager.

Voorzichtig watergeven

“Het watergeven doen we relatief voorzichtig. We druppelen nauwelijks, omdat de plant bijna niets gebruikt. Dat komt omdat de vochtafvoer vanuit de kas naar buiten beperkt is, vanwege het koude weer.” De kwaliteit van de tomaten is goed. Van Marrewijk: “De smaak kan beter, maar dat komt doordat we de zon missen voor de afrijping.”

Stabiel vruchtgewicht bij paprika

Bij de blokpaprika’s staat er een sterk gewas met heel goede en gelijkmatige zetting. “We hebben een stabiel vruchtgewicht, dat keurig netjes in de maatvoering 180 tot 210 gram past. De vruchten zijn niet te zwaar, zoals we horen van andere telers. De stapeling van de vruchten is ook nog steeds goed.”

Door het koude weer hier en daar steeds meer plekjes met meeldauw. Dit wordt bestreden met weerbaarheidsmiddelen en pleksgewijs spuiten met zwavel. Ook bij puntpaprika staat het gewas er heel goed op. De productie en de kwaliteit zijn goed. In de afgelopen weken lag de productie per week tussen 1,2 en 1,5 kg/m2.

Rode aardappeltopluis eronder gekregen

Van Marrewijk: “We hebben de slag om de rode aardappeltopluis in aubergine uiteindelijk gewonnen. Het spuiten van Flipper bleek niet voldoende te zijn tegen deze luis. Door toepassing van Oikos hebben we de rode aardappeltopluis eronder gekregen.”

Verder zijn er weinig ziekten en plagen in aubergine. Een enkel plekje met spint. “Er zitten voldoende biologische bestrijders in het gewas, zoals Macrolophus, Aphidoletes aphidimyza, Aphidius colemani en lieveheersbeestjes, die zich goed in stand weten te houden.” De kwaliteit en productie van de aubergine is goed. “De vraag naar aubergines zou wat beter mogen zijn.”

Goede eerste teelt komkommer

Bij komkommer heeft de eerste teeltwisseling plaatsgevonden. “We hebben een mooie jonge plant van de plantenkweker binnengekregen. Het ras is DeeLite. De eerste teeltronde is zowel wat betreft teelt als productie goed verlopen. “Ondanks het donkere weer hebben we duidelijk meer komkommers geoogst. Het waren er ongeveer 6 stuks meer dan vorig jaar.”

Tot nu toe loopt de afzet van biologische komkommers perfect. De ziektedruk is over de hele linie laag. “De tuin waar we normaal last van Sclerotinia hebben, is er nu helemaal vrij ervan. Ook op plaaginsecten is de scouting goed.” In week 24 worden na een teeltwisseling weer een gedeelte oer-komkommers aangeplant.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.