teeltgeluid

‘Uitval van gele courgetteplanten’

De teelt van gele courgettes gaat goed, maar door bacterierot is er wat plantuitval.

“De gele courgetteplanten staan er nu vier maanden in. Doordat de plant van gele courgette altijd wel zwakker is dan die van groen, hebben we altijd wel last van wat uitval. Ook nu hebben we door bacterierot halverwege de stam een kleine uitval van 7%. Dat is toch zonde, want deze planten doen niet meer mee voor de productie.”

De teler kijkt in juni hoe het gewas er dan voor staat. “Als het gewas goed blijft, kunnen we nog een paar weken langer doortelen voordat we aan de teeltwisseling beginnen. De planning is om rond 1 augustus de najaarsteelt te hebben staan, van zowel voor geel als groen.”

Echte meeldauw

Een plekje met spint is plaatselijk behandeld met Floramite. Tegen de trips en witte vlieg zijn roofmijten Transeius montdorensis uitgezet. Hier en daar wordt een witte vlieg waargenomen. In de gele courgette is een keer gespoten met Reflect tegen echte meeldauw. “Het is nu beheersbaar, maar je krijgt het in courgettes nooit helemaal weg, omdat de bladeren over elkaar hangen. Volgende week gaan we weer een keer spuiten om het onder controle te houden.”

Hogere productie

De teler is tevreden over de gele productie, die elke week vrij hoog is. “Door veel zon oogsten we meer gele courgettes. Daardoor liggen we 15% voor op vorig jaar.” Dadelijk worden courgettes tussen 300 en 350 gram (maat 14) geoogst. De kwaliteit is goed. Wel af en toe een beschadigde en kromme courgette, die worden uitgesorteerd. “De afzet is nog moeizaam, vanwege de horeca die nog maar deels open is. De productie wordt wel helemaal verkocht, maar het is geen kostprijs plus.”

Meer kleur en steviger plant nodig

Bij de groene courgettes valt een enkele plant weg, maar dat blijft beperkt. “Het gewas staat een beetje dun. Waarschijnlijk komt dat door de hoge productie die de plant tot nu toe heeft gegeven. De plant lijdt daaronder. Nu het buiten zachter weer is met minder koude nachten hopen we dat het gewas hersteld. Ook de kleur van de plant is te licht en moet donkerder. Dat doen we door kalksalpeter mee te geven met het druppelwater. Het nitraat zorgt dan voor groei en het calcium voor een steviger blad.”

Zonder scherm beter

Doelman houdt dag en nacht een temperatuur van 16 graden Celsius aan. “Want het zonnetje warmt ’s morgens de kas snel op. Het scherm hebben we de laatste weken ’s nachts niet meer gesloten. Het was in de nacht nog wel koud, maar het werd onder het scherm toch te vochtig. De warme buis lost dat niet op. Het klimaat onder het scherm is dan te bedompt. Bij heldere en koude nachten zakt door de uitstraling de temperatuur naar 14 graden Celsius, maar dat is niet zo erg. De buistemperatuur is dan maximaal 60 graden en dat geeft een beter klimaat voor het behoud van gewas.”

Gele vanglinten

De gele vanglinten vangen veel witte vliegen af. Dit helpt mee om de balans in de biologische gewasbescherming te houden. Op een plek met veel witte vlieg is een extra koker met roofmijten Transeius montdorensis uitgestrooid.

Productie voorsprong

De productie van groene courgettes loopt ook 15% voor op vorig jaar. De vruchten zijn van goede kwaliteit, met minder kromme dan bij de gele.

Ook de prijs van groen is nog niet goed. “Concurrentie komt vermoedelijk door product uit Spanje, maar ook 50 hectare groene courgette onder glas in België.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.