‘Stijgende prijzen door CO2-emissierechten’

Sjors de Bruijn
De prijzen in de CO2-emissierechtenhandel vertonen een stijgende lijn. De energiemarkten stijgen mee.

Vooralsnog hebben we te maken met een hoog prijsniveau voor de gasmarkt. De licht stijgende trend van de temperatuur de komende weken zou voor een afnemende druk op de gasmarkt kunnen zorgen. Op dit moment en voor de korte termijn zal er maar weinig beweging naar beneden mogelijk zijn. De vulgraad voor de gasbergingen is nog veel te laag vanwege de nog altijd grote vraag naar aardgas in Europa.

Door lucratievere prijzen voor vloeibaar gemaakt gas (LNG) op de gasmarkt in Azië, laten LNG-tankers Europa links liggen en varen de tankers door naar Azië. LNG-leveringen die wel naar Europa komen, veroorzaken een opstuwend prijsniveau. Het aanstaande onderhoudsseizoen aan Noorse installaties kan ook nog van invloed zijn op hogere zomerprijzen.

Grillige stroomopwek en dure CO2

De daghandelsprijzen hebben afgelopen week en weekend een zeer volatiele grafiek laten zien. De reden hiervoor is de onregelmatige opwek van zon- en windinstallaties omdat de weersomstandigheden van dag tot dag en ook op de dag instabiel zijn geweest. De verschillen in prijzen resulteerden in hoge positieve uren, maar ook negatieve uren per etmaal. Het verschil tussen de hoogste waarde en de laagste waarde in één week is bijna 17 cent per kWh.

De langetermijncontracten hebben nog steeds veel opwaartse druk, omdat de vraag naar kolen in China enorm blijkt te zijn. Ook in Europa is de vraag naar kolen op gang aan het komen, omdat deze tegen de huidige gasprijs goed kunnen concurreren.

De prijs van de CO2-emissierechten is door de extra kolenstook en het speculatieve karakter van de handelsmarkt in deze certificaten mee aan het stijgen, samen met alle andere grondstoffen. In de langetermijncontracten zit momenteel al circa 3 cent per kilowattuur aan emissierechten verwerkt.

Pandemie hindert oliemarkt

De wereldwijde pandemie blijft verreweg de grootste risicofactor in de olieprijsvooruitzichten op de lange termijn. De trends zijn erg bemoedigend in de VS, het Verenigd Koninkrijk, China en in Europa met coronavirusbeperkingen die in sommige landen versoepelen, terwijl andere aarzelen om gewaagde maatregelen te nemen.

Een van de snelste Covid-19-vaccinatiecampagnes heeft de Verenigde Staten in staat gesteld om snel de lockdown-maatregelen te versoepelen en een serieuze impuls te geven aan ’s werelds grootste economie. Cijfers wijzen uit dat voorraden ruwe olie zijn gekrompen en de export van olie toeneemt. De olieprijzen zijn ondanks de toegenomen vraag en positieve ontwikkelingen niet gestegen naar voorspelde hoogtes, maar hebben licht gas teruggenomen. Zeer zorgwekkend is het in India, Brazilië en Japan, waarvan de OPEC+ zegt dat een heropleving van de pandemie 350.000 vaten per dag aan de wereldwijde vraag naar olie zou kunnen wegnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.