teeltgeluid

‘Gewassen goed door koude periode gekomen’

“Ondanks de sneeuw en vorst in februari staan alle gewassen er nu sterk en in balans bij”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

“Door toen het scherm open te trekken, hebben we de sneeuw van het kasdek kunnen stoken. Hierdoor was de etmaaltemperatuur wel met 1,5 graad gezakt naar 16 tot 16,5 graad Celsius. Een veel hogere temperatuur had ook geen zin, om de tomatenplant niet uit elkaar te stoken. Een te hoge buistemperatuur had averechts gewerkt en de plant in onbalans gebracht. Nu hebben we voorkomen dat we een zwakke plant kregen. Bij alle tomaten (tros, cocktail en snack) hebben we een sterke plant overgehouden.”

Tomaten in productie

De groei van het tomatengewas is voorspoedig verlopen. De planten hebben zich goed ontwikkeld in zowel zetting als vruchtkwaliteit. De eerste zetting in de koude periode is goed gegaan. In week 12 zijn het ras Sweetelle en de cocktailtomaten in productie gekomen. Eind week 14 zijn alle tomaten oogstbaar.

Door drie weken achter elkaar sluipwespen Diglyphus en Dacnusa uit te zetten hadden we de mineervlieg snel onder controle

Zeven weken geleden was er een lichte druk van mineervlieg in de tomaten. “Dit hebben we binnen twee weken de kop in kunnen drukken door drie weken achter elkaar sluipwespen Diglyphus en Dacnusa uit te zetten, die hun werk hebben gedaan. Hierdoor was deze plaag snel onder controle”, vertelt de teeltmanager. Verder zijn er geen ziekten en plagen in tomaten.

Last van rode aardappeltopluis

Bij aubergine is de weggroei goed gegaan. De zetting is goed verlopen. De vruchten zijn van goede kwaliteit. In week 9 heeft het auberginegewas last gekregen van de rode aardappeltopluis. “De luis zuigt het sap uit de plant, waardoor deze zwakker wordt. Door de roetdauw worden ook de aubergines kleverig. We hebben van alles geprobeerd en allerlei natuurlijke vijanden uitgezet, maar deze luis is zeer moeilijk onder controle te krijgen. Uiteindelijk hebben we een correctie uitgevoerd met Flipper, een kalizout dat toegelaten is in de biologische teelt. De rode aardappeltopluis sluimert toch nog steeds voort.”

Eerste paprika’s geoogst

De plant van de puntpaprika staat er krachtig op en ontwikkelt zich goed. Bij de puntpaprika kleuren de eerste vruchten aan de plant. De eerste zetting is goed geweest. Van Marrewijk: “Nu deze zetting is uitgegroeid, is de plant weer aan het zetten en stapelt goed door met in iedere oksel een vrucht. Dit is het ideale plaatje zonder gaten tussen de zetsels.”

Spint is nog geen echt probleem. Op een enkele plek is opkomend luis geconstateerd.

De ontwikkeling van de plant bij blokpaprika is beter dan verwacht. Ook in dit gewas is een enkele luis gezien, maar dit vormt nog geen probleem. In week 12 zijn de eerste groene paprika’s geoogst. De gele een week later.

Forse komkommerproductie

“Het komkommergewas staat er prachtig bij. We zijn nu vijf weken aan het oogsten en hebben een fantastische productie van vijf tot zes stuks per m2/week. Dat is fors als we dat vergelijken met een normale productie van 3,5 stuks.”

De plant bloeit nog steeds zeven bladeren onder de kop. Dat is een goed teken

Ondanks de hoge productie is de plant goed in balans en de productie blijft uitstekend. “De plant bloeit nog steeds zeven bladeren onder de kop. Dat is een goed teken, dat de plant nog kracht over heeft. Want als het gewas het zwaar heeft, bloeit deze steeds meer in de kop.”

In week 11 had het komkommergewas last van wat Mycosphaerella. “Door het klimaat bij te stellen – ’s morgens de plant activerend opstoken – en bloemen te plukken, is het nu weer onder controle.”

In het komkommergewas is een enkele katoenluis en sporadisch een trips geconstateerd. Tegen trips is roofmijt Amblyseius cucumeris uitgezet en tegen katoenluis galmuglarve Aphidoletes aphidimyza en sluipwesp Aphidius colemani.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.