teeltgeluid

‘Slakkenvraat in tweede paprikazetsel’

‘Alle gewassen hebben de overschakeling van donker naar zonnig weer goed doorstaan’, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

Teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland): “In de eerste maanden van dit jaar, met donker weer, hebben we duidelijk op balans in de gewassen gestuurd door het stimuleren van een sterk wortelgestel. De overgang naar zonnig weer met veel licht heeft dan ook niet tot problemen geleid, omdat onze gewassen daar prima tegen bestand waren. De goede balans in de planten betaalt zich nu uit”, vertelt de teeltmanager.

Vruchtgewicht tomaten aan bovengrens, zetting goed

De tomaten staan er op beide locaties goed op. De zetting verloopt goed en het vruchtgewicht zit aan de bovengrens van het maximale gewicht per ras.

Op een van de locaties was er een lichte aantasting van Tuta. Dit is bestreden met eenmalige bespuiting met Neem-Azal. Tevens zijn Isonet-T-verwarringslintjes en plaklinten langs de gevel opgehangen, waarmee bijna alle tomatenmineermotten zijn weggevangen.

Van Marrewijk: “Mede door de oostenwind is de Botrytis-druk heel erg laag. Wel zijn er enkele plekken waar we last van spint hebben gekregen. Door het uitzetten van de roofmijt Phytoseiulus komt het biologisch weer in evenwicht.”

Droger telen

“De aubergines zijn we dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren duidelijk droger aan het telen. Dit leidt tot een generatiever gewas met een heel goede productie van wekelijks vijf tot zes vruchten per vierkante meter. Hiermee komen we ver boven de 1 kilo per week.”

Er zijn geen serieuze problemen met ziekten en plagen in aubergine. Hier en daar een enkele luis en spint.

Start teeltwisseling komkommer

Zowel bij de teelt van de gewone komkommer als bij die van de oerkomkommer wordt in week 19 een derde van de oppervlakte geruimd en nieuw geplant. Na drie weken wordt weer een derde gedeelte van de teelt gewisseld. In week 25 staat er dan een nieuwe zomerteelt van het ras Dee-Lite met 1-stengelsysteem hogedraadsysteem.

De teeltmanager: “Het is extreem rustig met de plagen, zoals luizen. Dit komt doordat we de plant continu evenwichtig hebben kunnen belasten, zodat deze goed in balans is gebleven. Daardoor had de plant minder overtollige suikers, waardoor we geen probleem met luis hebben.”

Vanwege een lichte tripsdruk zijn er roofwantsen Orius en roofmijten Amblyseius degenerans uitgezet. Door de oostenwind zijn er enkele opkomende plekken met spint. Hiertegen zijn er roofmijten Phytoseiulus en galmuglarven Feltiella uitgezet.

Sterk paprikagewas met goede zetting

Bij de rode, gele en puntpaprika zijn de gewassen zeer sterk. Eind week 15 en begin week 16 zijn de paprika in productie gekomen. De zetting van de paprikagewassen gaat goed door, waardoor de productie prima doorloopt. “Op een van onze paprikalocatie zijn we met een nieuw probleem geconfronteerd geworden. In het tweede zetsel hebben we veel last van naaktslakken gehad wat tot fors aborteren van vruchten heeft geleid. Om dit probleem aan te pakken hebben we aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) ingezet en is er op de perspot Sluxx HP-slakkenkorrels met de werkzame stof ijzer-III-fosfaat gestrooid. Hierdoor is het probleem nu min of meer onder controle gekomen.”

Naaktslakken en luizendruk

Een gevolg van het slakkenprobleem was een behoorlijke luizendruk, omdat het gewas uit balans was en er een forse hoeveelheid overtollige suikers in de plant aanwezig was. De luizen zijn bestreden met het uitzetten van veel galmuglarven Aphidoletes aphidimyza en sluipwespen Aphidius colemani. In week 18 is dit luizenprobleem onder controle gekomen.

Geconfronteerd met corona

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn voor het biobedrijf slechts een kleine uitbreiding op het bestaande hygiëneprotocol om besmetting met tomatenvirus ToBRFV te voorkomen.

In de hygiënesluizen worden de handen al ontsmet en draagt het personeel iedere dag schone bedrijfskleding. Nu wordt twee keer per dag de temperatuur van de medewerkers gemeten; bij binnenkomst en in de middagpauze.

Als er in iemand zijn familie problemen zijn met het coronavirus, moet die medewerker thuisblijven

De koffie- en lunchpauzes wordt op alle locaties in drie groepen met verschillende aanvangstijden gedaan met 1,5 meter afstand van elkaar. “Als we weten dat er problemen met het coronavirus in de familie zijn, moet de medewerker thuisblijven”, meldt Van Marrewijk. “Binnen het bedrijf zijn we geconfronteerd geweest met een uitzendkracht die besmet was, maar door de getroffen maatregelen heeft dat niet tot verdere verspreiding geleid. Door dit voorval is het personeel er goed van doordrongen wat er aan de hand is en houden ze zich aan de regels.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.