teeltgeluid

‘Eerst geoogste aubergines zwaarder dan verwacht’

“Het gemiddelde vruchtgewicht van de hartvruchten ligt op 240 gram”, zegt Tom de Jong van Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord.

In de nieuwste kas (6 hectare) zijn de aubergines op 5 december geplant; in de oudste kas (5,5 hectare) een week later. De Jong: “De start van beide teelten was lastig doordat het enten bij de plantenkweker niet helemaal goed is gegaan. De planten verschilden onderling sterk in ontwikkeling. De plantenkweker heeft zelf de heel kleine planten uitgesorteerd en deze hebben nog een dag langer onder belichting gestaan. Door het verschil in ontwikkeling is het wat betreft de te volgen teeltstrategie lastig te bepalen op welke plant je je moet richten. Later in de teelt, bij gewaswerkzaamheden als dieven, is het ook lastig, omdat sommige dieven al bijna 20 centimeter lang zijn en bij de plant ernaast nog geen 5 centimeter. Dan is het moeilijk om de medewerkers goed te instrueren over het gewasverzorgingswerk.”

De eerste hartvruchten zijn weer geoogst. - Foto: Peter Roek
De eerste hartvruchten zijn weer geoogst. - Foto: Peter Roek

Weinig instraling

Toen net na nieuwjaar de eerste knoppen kwamen, zijn we met een voornacht gaan werken van 18 graden. In de eerste week van januari is de nanacht verlaagd van 20 naar 19 graden. De temperatuur van de nanacht wordt tot middernacht aangehouden. Daarna begint het opstoken naar de dagtemperatuur van 20,5 graden bij zonsopgang.

Door het donkere weer in de eerste weken van januari was er weinig instraling. In januari is de lichtverhoging van 2 graden boven 250 joule instraling niet van toepassing geweest. “Vanwege het donkere weer kreeg de plant het moeilijk en kwam steeds dunner te staan. Half januari hebben we de temperatuur van de voornacht teruggebracht naar 17 graden. In het eerste weekend van februari hebben we deze weer met een halve graad verhoogd naar 17,5 graden na een donkere dag en 18 graden na een mooie zonnige dag om een beetje snelheid in de vruchten te krijgen”, laat de aubergineteler weten.

Beetje drain belangrijk

Het gewas krijgt ’s ochtends, 2½ uur na zonsopgang, twee druppelbeurten van ieder 150 cc met een tussenpoos van 1 uur. Afhankelijk van de zoninstraling volgen in de middag nog druppelbeurten van 120 cc na iedere 120 joule instraling in de nieuwste kas en bij 100 joules in de oudste kas. “Kas 1 krijgt hierdoor dus iets minder water dan kas 2. En op een echt zonnige dag zijn dat nog drie extra druppelbeurten met 4 EC voeding. ”

Op de vangplaten zien we een beetje trips, maar nog geen witte vlieg

De Jong: “Sinds de vruchten er vanaf half januari aan hangen, willen we iedere dag een beetje drain van ongeveer 10 tot 15% zien. Iedere dag een beetje drain is belangrijk als er vruchten aan het gewas hangen. Het vochtgehalte in de mat ligt op dit moment rond 70%.”

Hartvruchten oogsten

In week 6 is het oogsten in de nieuwste kas begonnen. Een week later is dat het geval in de oudste kas. “We doen twee oogstrondjes per week door de hele kas. De kwaliteit van de aubergines is goed. Het minimum oogstgewicht is 200 gram, maar het vruchtgewicht was hoger dan verwacht. Door een gemiddeld vruchtgewicht van 240 gram vielen de meeste aubergines in de gewichtsklasse 225-300 gram. Na een week was van bijna elke plant de hartvrucht geoogst.”

Dit jaar zal de luisbestrijding toch wel spannend worden

Direct rupsen bestreden

In beide kassen is twee keer gespoten met chemische middelen tegen schadelijke insecten. De eerste keer met Nomolt en Vertimec. Een week later is nog en keer gespoten met deze middelen plus Gazelle. “Deze bespuitingen hebben goed uitgepakt. Het is nu rustig waar het gaat om schadelijke insecten. Maar daags na het planten, toen we al aan het spuiten waren, zagen we al de eerste rupsen”, vertelt de aubergineteler.

In week 3 is tegen trips en witte vlieg de roofmijt montdorensis in zakjes opgehangen. “Op de vangplaten zien we een beetje trips, maar nog geen witte vlieg. De vanglinten hebben we weggehaald, maar hangen we weer op als we plekken met witte vlieg zien.”

Verbod Plenum

De Jong: “Plenum, het middel tegen luis, mochten we 31 januari voor het laatst gebruiken. Dat hebben we dan ook gedaan. Het is veilig voor natuurlijke vijanden, behalve dan Macrolophus, maar die zetten we pas in week 6 uit tegen witte vlieg. Dit jaar zal de luisbestrijding toch wel spannend worden. Plenum was altijd een heel goed correctiemiddel.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.