teeltgeluid

laatste update:21 dec 2020

’Extra vanglampen tegen Tuta’

“Het eindschot van de teelt was best redelijk, maar door Tuta hebben we de laatste periode wel 15% aan productie verloren”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

“De laatste twee trossen waren mooi en goed uitgegroeid. Dit komt doordat we begin oktober de laatste bloemen eraf hebben gehaald.” De mooi uitgegroeide trossen zijn ook te danken aan dat de Tuta-plaag voorbij was.

Vruchtschade

“Vanaf half juli tot half oktober was deze plaag van Tuta het ergste met vruchtschade als gevolg door het aanprikken. Hierdoor hebben we in de periode veel productie verloren, waardoor we in totaal over het hele jaar 7 tot 8% aan productieverlies hebben. In de eerste maanden van de teelt lagen we nog voor op vorig jaar. Op een gegeven moment was dat zelfs 1 kilo (6 tot 7%) per vierkante meter meer.”

Eretmocerus bleef in leven

De tomatenteler heeft regelmatig en consequent met NeemAzal en Oikos tegen Tuta gespoten, en op het laatst nog en keer met Steward, die tot een goed resultaat hebben geleid. “Mijn tip is om het met Tuta niet uit de hand te laten lopen. Wacht niet te lang af met bestrijden.”

Mijn tip is om het met Tuta niet uit de hand te laten lopen. Wacht niet te lang af met bestrijden

Tegen spint heeft Kanters een keer met Vertimec gespoten, waardoor bijna alle natuurlijke vijanden zijn gedood. “Na de bespuiting met NeemAzal en OiKos bleef echter de sluipwesp Eretmocerus eremicus wonderbaarlijk in leven.” Verder zijn er geen andere ziektes, zoals dikke wortels.

Teelt vrijwel schoon geëindigd

Kanters: “Op een enkele witte vlieg na zijn we de teelt schoon geëindigd. Na een paar weken zonder tomaten en door de kas te ontsmetten met het foggen van formaline en nog een keer waterstofperoxide zijn alle overgebleven insecten dood.”

Bij de teeltwisseling worden de druppelslangen met druppelaars opgehangen en dan anderhalve dag volgezet met chloorbleekloog om ze schoon te maken. Het loopfolie en de steenwolmatten zijn vernieuwd.

Mooie nieuwe tomatenplant

Deze week zijn de nieuwe tomatenplanten naast het plantgat in de steenwol. Op 16.500 m2 is dat een driekoppige plant van het ras Sunstream en op 8.000 m2 een tweekoppige plant van het ras Sweetelle. “Het is een mooie plant. En dat komt omdat een plantenkweker redelijk met het licht kan spelen. Op een donkere dag kan hij iets meer licht bijzetten. Wij zijn zonder belichting afhankelijk van het weer buiten.” Na drie weken worden de planten op de mat gezet.

Extra vanglampen

Na het planten wil de teler tomaten zo vlug mogelijk aanbinden. “We willen de planten na een week aan het touw hebben.” Over twee weken worden nog 35 blauwe vanglampen tegen Tuta absoluta ophangen. Afgelopen jaar hingen er al 15 boven het middenpad. “We zagen dat de lampen heel veel Tuta werden weggevangen. Als de nieuwe lampen hangen, hebben we er 20 stuks per hectare.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.