teeltgeluid

‘Slecht jaar voor afzet courgettes’

“Met de courgetteteelt zijn we 14 dagen eerder gestopt dan vorig jaar, omdat de gewassen versleten waren”, zegt Bert Doelman in De Lier.

“Het gewas ging sneller achteruit dan verwacht. Dit zijn dan toch de naweeën van de hittegolf in de zomer en het minder mooie weer in september. Hierdoor hadden we veel plantuitval, wat teveel was om door te gaan. Bij geel hebben we veel meer uitval dan bij groen, waarvan de plant een factor tien keer sterker is. Van de gele courgettes hebben we dan ook 20% minder stuks geoogst.”

Tweede lockdown

Ook was de prijsvorming niet goed door de tweede sluiting van de horeca door coronamaatregelen. En dat is zowel in Nederland als over de grens het geval. “Vooral bij de gele courgettes is de prijsvorming tot het einde moeilijk gebleven. De groene hebben het in het algemeen beter gedaan, hoewel we in augustus nog bodemprijzen hadden. Maar in de herfst waren de prijzen veel beter”, vertelt de courgetteteler. “Als we het hele jaar bekijken is de afzet van courgettes moeilijk verlopen. Het was een uiterst matig jaar.”

Biologische gewasbescherming

De biologische gewasbescherming is tot het einde van teelt goed verlopen. “We hebben nog nooit zo weinig last van witte vlieg gehad. Op het eind van de teelt hadden we een klein beetje last van luizen, maar daar hebben we niets meer aan gedaan. We liggen immers twee maanden leeg.”

Teeltwisseling

Tot 20 december is de courgetteteler met zijn vaste medewerker de kas aan het leegruimen. “Andere jaren halen we er altijd extra mensen bij voor de teeltwisseling. Maar omdat we nu twee weken eerder zijn gestopt, doen we het werk met z’n tweeën. Dit is ook een kostenbesparing.”

Steenwolmatten eruit

Naast het gewas gaan ook de steenwolmatten eruit. Het loopfolie vegen ze schoon, want dat wordt niet vernieuwd. Het loopfolie en de kasopstand tot 2 meter hoogte worden voor de nieuwe teelt ontsmet met het desinfecteermiddel Menno Florades. Om de stekers van de druppelkaar schoon te maken, legt de teler ze twee dagen in een verdunde (10%) oplossing van salpeterzuur, zodat het vuil van de oude matten eraf is. Doelman: “De leidingen zijn brandschoon, omdat we altijd waterstofperoxide meedruppelen.” Begin januari worden er nieuwe steenwolmatten neergelegd.

Nieuwe teelt

Rond 20 januari plant de teler 1 hectare met nieuwe gele courgettes van het ras Golden Glory. Na veertien dagen, begin februari, wordt 1 hectare groene courgettes van het ras Bengal geplant. “Ondanks dat we dit jaar met de afzet en prijzen veel last van de coronapandemie hebben gehad, doen we toch maar hetzelfde als afgelopen seizoen. We gaan ervan uit dat het volgend jaar toch een normaal jaar zal worden, ook in het buitenland.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.