teeltgeluid

‘Tekort mannelijke bloemen lijkt ieder jaar groter’

“We zijn een paar weken eerder dan gepland al met de teeltwisseling begonnen”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier.

“Omdat de productie terugliep en we te weinig mannelijke bloemen voor de bestuiving hadden, hebben we besloten om eerder de teelt te gaan wisselen. Bovendien zijn de prijzen van de groene courgette slecht en liep ons leveringscontract voor de afzet af”, vertelt de courgetteteler. “Het lijkt wel of het probleem met de mannelijke bloemen ieder jaar groter wordt en er op dat punt steeds minder goede rassen voorhanden zijn. Alleen bij witte courgetterassen is het beter, maar die telen we niet.”

Najaarsteelt schoon starten

Zowel de gele als groene courgetteteelt worden gewisseld. In week 28 is allereerst het gewas ‘eruit gedraaid’ en zijn vervolgens de steenwolmatten uit de kas verwijderd. Daarna is de loopfolie op de grond bespoten met Menno Florades, een desinfecteermiddel tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. Voor de najaarsteelt komen er nieuwe steenwolmatten. “We willen weer schoon starten met het oog op crazy roots, waar we in de voorjaarsteelt last van hebben gehad.”

In het voorjaar is 12 kuub aardgas per vierkante meter verbruikt. In de najaarsteelt is dat meestal 3 kuub aardgas per vierkante meter.

Minder stuks courgettes geoogst

De aantasting van crazy roots in de voorjaarsteelt is volgens de courgetteteler op 6 tot 7% uitgekomen. Dat leidde tot lagere productie. “Bij gele courgettes lag de productie 20% lager dan vorig jaar. Naast de lagere productie van crazy roots-planten kwam dat voornamelijk door het ras Xanthous dat veel minder produceerde dan Golden Glory. Bij de groene courgettes was de productie 10% minder. Behalve de invloed van crazy roots zijn er andere oorzaken. Het grootste gedeelte is te wijten aan een schraal gewas. Dat kwam doordat we iets te weinig water en iets te veel zout in de mat hadden. En minder zonlicht, waar we geen invloed op hebben, geeft ook minder productie.”

Nieuwe teelt

Op 23 juli wordt op 1 hectare de helft met het gele courgetteras Golden Glory en de andere helft met het groene courgetteras Bengal geplant. Een week later de rest van het bedrijf met alleen geel. De najaarsteelt gaat door tot half november. In de herfst zijn er geen problemen met mannelijke bloemen, omdat deze dan voldoende aanwezig zijn. De eerste courgettes worden ongeveer 18 dagen na het planten geoogst.

De teler hoopt in het najaar op betere prijzen dan in het voorjaar. “Het was een voorjaar dat we maar snel moeten vergeten. We hadden geen goed gewas en geen goede prijzen. Maar dat zijn we wel gewend in de tuinbouw; geen jaar is hetzelfde. Toch blijven we optimistisch en vooruitkijken. Met de nieuwe teelt en nieuwe planten hebben we weer nieuwe kansen.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.