teeltgeluid

‘Productieseizoen is aardig op gang’

De komkommerteelten bij biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten worden in drie fases gewisseld.

Teeltmanager Wim van Marrewijk: “De eerste teelten van gewone en oerkomkommers zijn goed en bijna schoon verlopen met een goede productie.” Het vervangen van een derde van de planten bij de gewone komkommer gaat deze week van start; bij de oerkomkommer volgende week na Pinksteren. Na drie weken wordt weer een derde van de planten vervangen. “In 3 weken kan het nieuwe gewas komkommers produceren, zodat we niet uit productie raken.” Op een enkel plekje met katoenluis na is de eerste teelt schoon verlopen. De teeltmanager blijft wel de sluipwesp Aphidius colemani inzetten om schoon naar de nieuwe teelt over te schakelen.

Botrytisaantasting in tomaat voorbij

“De periode waarbij een botrytisaantasting ons in het tomatengewas parten heeft gespeeld, is weer voorbij”, vertelt Van Marrewijk. “De trostomaten lossen hun vruchten minder snel dan andere jaren. Dit komt deels door het andere weer, waardoor de gewasactiviteit minder is. Hierdoor oogsten we deze weken minder trostomaten. De plantbelasting is hoog met relatief zware trossen.”

Van Marrewijk stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” - Foto: Peter Visser
Van Marrewijk stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” - Foto: Peter Visser

De snacktomaten hebben met een andere onderstam een behoorlijk hoge plantbelasting. “Het gewas is goed in balans en begint nu eindelijk te lossen. Normaal gebeurt dat een paar weken eerder, maar door het donkere weer is dit ook beduidend later dan vorig jaar. Het tomatengewas staat er ondanks de hoge plantbelasting gezond en krachtig op. Het vruchtgewicht is 8 tot 12% hoger dan vorig jaar. Normaal gesproken gaat het gemiddelde vruchtgewicht naar beneden vanwege de hoge plantbelasting.”

Afgezien van een lokale spintaantasting zijn er geen noemenswaardige problemen met tomatenmineerder en galmijt.

Balans aubergineplant in stand

“De productie van de aubergines is fors tot zeer fors en hoger dan andere jaren. Het gewas staat er sterk op. De balans tussen vegetatief en generatief hebben we in stand weten te houden. Hierdoor blijven de bloemen van sterke kwaliteit en veelal ook in clusters worden aangemaakt.

Biologische gewasbescherming van luis, spint en trips in aubergine is met de natuurlijke vijanden heel goed in evenwicht. De populatie aan tweede generatie Macrolophus uit eigen kweek neemt nu toe.

Constante paprika-productie

De teelt van de puntpaprika’s verloopt op beide locaties voorspoedig. De productie is goed en blijft heel constant doorlopen. “Dat is dit jaar voor het eerst dat het zo perfect verloopt.”

Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond de 110 gram. Dit is gunstig is voor de kleinverpakking van 2 puntpaprika’s in een puntzak, die het bedrijf verpakt in de nieuwe verpakkingsloods. De afzet van paprika liep de afgelopen weken wat stroever, doordat nog veel productie vanuit Spanje komt. “De handelaren zijn nog niet allemaal overgeschakeld op Nederlands product.”

Opmerkelijke verschillen

De teeltmanager ziet opmerkelijke verschillen tussen de oude onderstam Snooker en de nieuwe TRC31730 wat betreft wortel, productie en vruchtkwaliteit en verwacht dat volgend jaar een nog groter deel van de productie van puntpaprika op de nieuwe onderstam overgaat.

“Wortelduizendpoot blijft op één locatie van de paprikateelt dit jaar toch een zorgenkindje. Toen we vooral de gele paprika’s weer aan de groei hadden, kregen we last van boterbloemluis. Dit hebben we nu weer onder controle, maar daardoor wel plantschade. Door vervorming van blad bleef de suikerproductie achter. Hierdoor hebben we bepaald geen optimale productie.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.