Doorgaan naar artikel

‘Ondanks schone start toch een beetje crazy roots’

“De gele courgettes van het ras Xanthous zijn zwak. Na een paar dagen vertonen enkele vruchten soms bruine vlekjes en rotte plekjes”, zegt Bert Doelman in De Lier.

“Met het inpakken zien we nog niets, het is pas zichtbaar als ze al in de handelsketen zitten”, vertelt Doelman.

“De gele courgettes van het ras Golden Glory zijn kwalitatief beter in houdbaarheid. Omdat dit ras sterker is, komt Xanthous niet meer terug in de najaarsteelt. Het voordeel van Xanthous is wel dat het meer mannelijke bloemen heeft, die we nodig hebben voor de bestuiving van de vrouwelijke bloemen. Iedere ochtend plukken we 150 mannelijke bloemen, die we bij Golden Glory op het blad leggen. Bij het groene courgetteras Bengal is de bestuiving net aan, maar als het nodig is leggen we daar ook bloemen neer.”

Mannelijke bloemen

Doelman hoort meer telers over het probleem van voldoende mannelijke bloemen. “In het najaar zijn de mannelijk bloemen geen probleem. Voor het voorjaar denk ik erover om een klein gedeelte te planten met bijvoorbeeld het oude soort Storsgreen van 25 jaar geleden. Ik weet niet of het ras nog bestaat, maar wel dat het veel mannelijke bloemen en weinig productie gaf.”

Als de hommels buiten aan het werk zijn, doen ze dat niet in de kas!

Hommels langer actief

Hommels zorgen voor de bestuiving van de courgettebloemen. “De hommels doen het goed en gaan langer mee dan de verwachte 8 weken. Na 12 weken zijn de hommelvolken nog goed en zit er voldoende leven in. Per hectare zetten we iedere dinsdag nog maar 7 in plaats van 9 dozen met hommels uit. Toch zijn we blij dat we zoveel hommels hebben uitgezet, want dat is goed voor de bestuiving. We horen veel om ons heen dat de bestuiving moeilijk ging, omdat de hommels naar buiten de kas gaan, vanwege het stuifmeel in de bloeiende bomen. En als ze buiten aan het werk zijn doen ze dat niet in de kas!”

Doelman controleert elke dag het stuifmeel op de stamper van de vrouwelijke bloemen. “Want als de courgettes niet uitgroeien, zijn we te laat. De dagelijkse controle mag dus niet verslappen. Iedere ochtend om 6.00 uur kijken we of er voldoende mannelijke bloemen zijn en plukken die dan tot 6.30 uur. Om 9.00 uur kijken we naar de hoeveelheid stuifmeel op de stamper van de vrouwelijke bloemen voor voldoende bestuiving.”

Lees verder onder de foto

Iedere ochtend worden er 150 mannelijke bloemen gereed gelegd voor de hommels. - Foto: Harry Stijger

Iedere ochtend worden er 150 mannelijke bloemen gereed gelegd voor de hommels. – Foto: Harry Stijger

Crazy roots

In maart heeft Doelman in de groene courgettes crazy roots geconstateerd. Zo’n 4 tot 5% van de planten heeft last van de overmatige wortelgroei. “Het is redelijk ongrijpbaar, want we weten niet hoe we eraan gekomen zijn. We zijn nog nooit zo schoon met de teelt gestart door het vervangen van het loopfolie, het laten uitspuiten van de kas met waterstofperoxide en het continu meedruppelen van gestabiliseerde waterstofperoxide.”

“Sommigen zeggen dat crazy roots heel besmettelijk is. Dat is vreemd, want in iedere steenwolmat staan 2 planten, waarvan er maar steeds 1 besmet is. Anderen zeggen dat de bacterie in het regenwaterbassin valt en met het teeltwater in het systeem terechtkomt en de gevoelige planten besmet.”

De courgetteteler heeft nog geen planten verwijderd. Met de teeltwisseling eind juli/begin augustus gaat alles eruit en komen er nieuwe steenwolmatten.

Wittevlieg in courgettes is biologisch niet te bestrijden

Gewas groeit gestaag

De nachttemperatuur voor zowel de gele als groene courgettes is 15 graden. Overdag vanaf 7.00 uur gaat de stooktemperatuur naar nul en de luchtingstemperatuur naar 18 graden. “Als het in de nacht heel koud is, durf ik onder de 8 graden rustig te schermen tussen 23.00 en 7.00 uur”, vertelt de teler.

Doordat de Golden Glory een weelderigere en grovere plant is, wil de plant zijn bladeren nog wel eens over de kop van de buurplant leggen. Maar de teler geeft aan dat het gewas daar nu geen last meer van heeft.

Het probleemplekje met een beetje wittevlieg in de groene courgettes heeft Doelman eerst biologisch bestreden met het uitzetten van Macrolophus-roofwantsen en extra Montdorensis-roofmijten. Hij kreeg de wittevlieg er echter niet onder. Daarom is er 2 keer met Sivanto gespoten.

Afzet weer iets beter

De afzet van gele courgettes via de daghandel liep tot Pasen goed; daarna is het 3 weken slecht geweest. Half mei krabbelde de handel weer iets op. Bij de groene courgettes wordt het grootste deel (70%) via contract geleverd. De daghandel van het restant verloopt matig, omdat er nog steeds Spaans product op de markt is. “Dat stopt pas als er in België en Nederland courgettes van de vollegrond komen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin