teeltgeluid

‘Najaarsteelt verloopt teelttechnisch heel soepel’

“In de voorjaarsteelt zat het niet mee, maar nu in de najaarsteelt gaat het vlotjes”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier.

De ziekten- en plagendruk is vrij laag. “Nu hebben we weinig last van echte meeldauw. Dat kan in de herfst een behoorlijk probleem zijn, zoals vorig najaar het geval was. Hierdoor hebben we toen veel moeten spuiten, wat de plant niet ten goede komt. Door deze teelttechnische problemen was de productie lager. Nu is deze hoger, ondanks dat we minder licht hebben dan andere najaren”, vertelt de teler. Tegen de meeldauw is een keer gespoten met Reflect.

Het courgettegewas heeft ook weinig last van witte vlieg en trips. Deze plagen zijn biologisch onder controle met Amblyseius montdorensis. Wel is er een keer met Steward gespoten tegen de rupsen. De teler heeft tot nu toe geen crazy roots aangetroffen.

Stookkosten in de gaten houden

Tussen de gele en groene courgettes zit geen verschil in gewasontwikkeling. Er zijn voldoende mannelijke bloemen voorhanden en de zetting in beide gewassen verloopt goed. De productie van de gele courgette is 30% lager dan van de groene, maar dit is vanwege een gewaseigenschap gebruikelijk.

Voor de temperatuur overdag laat de teler de zon het werk doen. In de nacht houdt hij een stooktemperatuur van 13 graden aan. Met een gesloten scherm is een buisje van 40 graden voldoende. Doelman: “We stoken maar weinig bij, omdat we ook naar de kosten ervoor kijken. Want in de herfst is het een beetje uitzingen naar het einde van de teelt.”

Licht is bepalende factor

De courgetteteler wil tot ongeveer 20 november doorgaan met de najaarsteelt. De einddatum hangt af van het weer buiten. “Als het open zonnig weer blijft, kunnen we een aantal dagen langer doorgaan met de teelt. De komende weken is de hoeveelheid licht dan ook de bepalende factor. Anders groeien de zetsels niet meer uit tot mooie vruchten. Als dat het geval is, stoppen we met telen en gaat het gewas eruit.”

Kas schoonmaken

Na het beëindigen van de teelt in november wordt het courgettegewas geruimd. Dan begint het schoonmaken van de kas en spuit Doelman de loopfolie op de grond met een schuimlans met Menno Florades in om het te desinfecteren tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden.

Loopfolie ontsmetten

“Het loopfolie wil ik vier jaar laten liggen, omdat het een behoorlijk karwei is om het ieder jaar te vernieuwen. Alle buisrailpijpen moeten daarvoor omhoog worden gebracht en dat is veel werk. Met het desinfecteren van de loopfolie denken we goed te zitten met de hygiëne.”

Spaanse import zit dwars

In de najaarsteelt is de prijsvorming voor de gele courgettes goed geweest. Voor de groene courgettes waren de prijzen heel matig. “De grote aanvoer van de vollegrondsteelten is hiervoor verantwoordelijk. Ook de bedekte teelt in Almeria (Spanje) zit ons daarin dwars.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.