Doorgaan naar artikel

‘Kwaliteit auberginegewas prima ondanks de hitte’

“We lagen tot half augustus qua productie gelijk met vorig jaar, maar sindsdien leveren we iedere week in”, zegt aubergineteler Peter Boekestijn.

Na 3 weken van circa 1,5 kilo per vierkante meter, verwachte de teler deze week nog 1,2 tot 1,3 kilo te kunnen halen. “Maar het tweede rondje wordt wel schrapen”, zegt hij. Doordat er weinig aubergines beschikbaar zijn in de daghandel, zijn de prijzen opgelopen tot ruim boven € 2 per kilo. Ook de contractprijzen zijn flink gestegen. “Ik hoop dat we hiermee nog wat goed kunnen maken van dit dramatisch slechte jaar. Het voorjaar en de zomer waren erg slecht.” Afgaande op de voorspelde lichtsommen van ‘landbouw weerbericht pro’ verwacht hij dat het productieniveau voorlopig nog laag blijft. “Ze voorspellen 7 dagen met minder dan 1.000 Joules.”

Op onderstam Kardia generatiever het najaar in

Het gewas (ras Beyoncé op onderstam Kardia) is ‘uitstekend’ door de zomer gekomen. “De kwaliteit is steeds heel goed geweest. We zagen alleen af en toe wat ‘zoutjes’, hoekige vruchten die zwart zaad hebben en worden ingehaald door de volgende vrucht. Die zijn de container ingegaan.” Het gewas is steeds goed blijven groeien en hij verwacht dat het in het najaar ook goed door gaat. “Je ziet wel verschillen tussen de onderstam Kardia en Maxifort. In de tralie met Maxifort zijn de zijtakken langer, is het blad groter en zie je minder bloemen. Onder deze weeromstandigheden zal het niet meevallen het gewas nog van vegetatief naar generatief te sturen. In de rest van de kas staat het gewas op Kardia. Daar is de plantbelasting 15 tot 20 vruchten per vierkante meter. Het mooie weer in het eerste weekend van september heeft de zetting nog een impuls gegeven.”

Luchtig telen

De klimaatregeling is de laatste weken rigoureus veranderd. “Op die donkere dagen ga ik overdag niet verder dan 23 tot 25 graden. We willen de lucht nog zo veel mogelijk open houden.” Om het gewas te activeren staan er minimumbuizen van 40 graden in het ondernet en 60 graden in de groeibuis. Op licht worden ze afgebouwd waarbij de setpoint dagelijks wordt aangepast op grond van de buitentemperatuur. “Als het kouder wordt wil ik de luchtlijn naar beneden bijstellen zodat de ramen open blijven gaan.”

130 kuub drain gezuiverd

Sinds 8 augustus gebruikt Boekestijn weer regenwater uit het bassin. Daarvoor heeft hij een paar maanden gedraaid op slootwater (60%) en leidingwater (40%). “We hielden 1 meter water in het bassin achter de hand voor calamiteiten.” Het slootwater ging eerst door een zandfilter en een fijnfilter heen en werd daarna ontsmet in de uv-ontsmetter. De kwaliteit van het slootwater is veel beter dan het in jaren is geweest, maar gaandeweg liep het natriumcijfer toch flink op. “Op het laatst was het 13 tot 14 millimol in de mat. We hebben toen een week lang de nieuwe Hortimax-waterzuiveringsinstallatie aangezet om drainwater af te voeren. Daarmee hebben we 130 tot 140 kuub water in het systeem vervangen. Het natriumcijfer zakte meteen naar 6 en er gaat wekelijks nog een punt vanaf.”

Biologie in balans

In de gewasbescherming verloopt het naar wens. De biologie is nog steeds in balans, nadat Boekestijn vlak voor de zomer extra Orius heeft ingezet en monderensis heeft ingeblazen toen de tripspopulatie explodeerde. “We hebben dit jaar best veel natuurlijke vijanden ingezet, maar als je naar de kosten kijkt, valt het nog mee: ongeveer een halve euro per vierkante meter.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Boekestijn

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin