teeltgeluid

laatste update:16 jul 2018

‘Correctiemiddelen bij aubergine keihard nodig’

Het auberginegewas bij Boekestijn Eggplants in De Lier staat er weer beter op dan in de afgelopen periode.

Boekestijn: “We hebben ongeveer 6 weken geleden een hoop last gehad van trips. Soms zaten er wel 25 tot 30 in een bloem. Je merkte het ook aan het gewas. We hebben toen aardig wat groei en zetting verspeeld.” Enkele weken geleden veroorzaakte dat een productiedip. “Maar nu (week 28) trekt de productie weer hard aan, en haken we weer aan bij hoe het hoort. Je ziet het gewas ook weer mooi groen staan.”

Extra biologie

“We hebben vooral biologisch gecorrigeerd met extra beestjes. We hebben extra Orius uitgezet en volvelds montdorensis verblazen. Het schadebeeld liep daarna nog 10 tot 14 dagen op, maar toen kwam er een omslag, en ging het de goede kant op. Het was best spannend, maar het is gelukt.

Daarnaast heeft het gewas veel last gehad van rupsen. Na een correctie met Altacor is het gelukkig weer snel de goede kant op gegaan. Echter hebben we niet kunnen voorkomen dat we gedurende een aantal weken heel wat vruchten met gaatjes af hebben moeten voeren.

Correctiemiddelen

De biologie is nu weer geheel in balans. “Er zit heel veel Macrolophus, Orius, en ook montdorensis kom je overal tegen. Wij doen heel veel met beesten. Die doen hun werk goed.”

Juist door zijn inzet om plagen zo veel mogelijk biologisch aan te pakken, maakt het Boekestijn woedend dat hij opgevangen heeft dat de toelating van het correctiemiddel Plenum ter discussie zou staan.

‘Dan moet je zwaardere middelen in gaan zetten, en help je de biologie juist om zeep’

“Zoiets maakt me echt ontzettend boos. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen. Wij hebben Plenum kei- en keihard nodig om juist de biologische bestrijding in stand te houden. Als zulke ondersteunende middelen als Plenum weg zouden vallen, dan zijn we wel heel erg fout bezig. Dan moet je zwaardere middelen in gaan zetten, en help je de biologie juist om zeep. Je loopt daarna vervolgens van het ene naar het andere probleem waardoor je veel meer chemisch moet gaan corrigeren!”

Terug in de tijd

“We spannen ons tot het uiterste in om de milieubelasting te verbeteren. We hebben als sector bijvoorbeeld zwaar geïnvesteerd in zuiveringsapparatuur voor gewasbeschermingsmiddelen. Ook hebben we als telers ook allerlei andere maatregelen getroffen om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren.”

‘Ik ben mijn vertrouwen in de beleidsmakers op het dossier gewasbescherming momenteel volledig kwijt.’

“Hoe durven ze het dan om zo’n middel als Plenum niet langer beschikbaar te houden, waardoor we gedwongen worden om het chemie-gebruik juist omhoog te laten gaan. We zouden weer 10 tot 15 jaar terug in de tijd gaan. Dit mag niet gebeuren. Ik ben mijn vertrouwen in de beleidsmakers op het dossier gewasbescherming momenteel dan ook volledig kwijt. Beleidsmakers zijn helaas meer bezig met de publieke opinie dan met de werkelijke feiten. Wat een triest gevecht dat onze mensen van LTO moeten leveren.”

Gewas opschonen

Met het begin van de zomervakantie heeft Boekestijn gezorgd dat hij goed aan is met al het gewaswerk. “En voor de komende vakantieperiode een goede werkindeling gemaakt.” Naast de standaard oogst- en gewaswerkhandelingen gaat er iemand eens in de 2 weken rond in het gewas, om vruchten te knippen en takken weg te halen. “Het rendement van zo’n medewerker is niet heel hoog, maar door dat opknapwerk kunnen de overige 10 of 11 man op de karren wel voluit doorgaan met hun werk zonder belemmering van dichtgegroeide paadjes.”

Generatief genoeg

Met het mooie weer komt het gewas met 21,5 graden de nacht uit. “Ik wil daar 2 uur voor zonop zijn.” Met zonop komt daar een halve graad bovenop, en gaat de ventilatietemperatuur van 22 naar 21,5 graden. “Daarna laat ik het geleidelijk oplopen naar ongeveer 27 graden. Dat hou ik de hele dag vol. Alleen om 17.00 uur of 18.00 uur mag hij nog eventjes richting 29 of 30 graden gaan. Daar hou ik het op. Met de onderstam Kardia blijft het gewas generatief genoeg.”

Tijdens de ingestelde voornacht van 17 graden wordt op 17,5 graden afgelucht, waarna vanaf 00.30 uur weer wordt opgebouwd met een graad per 40 minuten.

Verdamping gaat door

Met de watergift blijft de EC vrij stabiel. “De opname is voldoende. Dat we de mestbakken moeten blijven bijvullen, is een graadmeter dat het goed gaat.” Met de zonnige weersomstandigheden blijft het in deze periode van het jaar altijd goed opletten als het ineens een dag bewolkt is. Je hebt dan geen licht, waardoor de computer minder water wil geven. Maar met de hoge temperaturen gaat de verdamping wel gewoon door.”

Goed slootwater

De hoeveelheid bassinwater is met de langdurige droogte wel afgenomen. “Onze laatste regen was de stortbui van tweede helft mei. Het is nu pas begin juli, en de echte zomermaanden moeten nog komen. De laatste resterende 2.000 kuub in het waterbassin houden we daarom achter voor calamiteiten. We draaien nu voor 60% met slootwater, en aanvullend 40% leidingwater.”

Het slootwater gaat door een zandfilter en fijnfilter heen, en wordt daarna goed ontsmet met 250 milli-joules/cm3 in de UV-ontsmetter. “Waarbij ik mijn complimenten wil maken aan het Hoogheemraadschap. De kwaliteit van het slootwater dat langs komt, is goed. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. De EC blijft met 0,8 goed onder de 1. Ik ben benieuwd wat het natrium-cijfer gaat doen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.