teeltgeluid

‘Vol gas telen met sterk gewas’

Het auberginegewas bij Boekestijn Eggplants in De Lier staat nu goed te groeien.

Peter Boekestijn: “In het voorjaar was die groei, vanwege sterk wisselende weersomstandigheden en een hoge plantbelasting, wel even een probleem. Van maart tot en met half april stond het niet helemaal naar mijn zin. We hebben toen wortels verspeeld. Je zag zwakkere planten en het stond continu wat chlorotisch. We hebben ons toen redelijk ingehouden qua stooktemperatuur, ventilatietemperatuur en CO2-dosering. Het was telen met de handrem erop.”

Remmen eraf

Die voorzichtigheid is nu niet meer nodig. Het gewas heeft zich helemaal hersteld. “Toen ik zag dat de planten het qua groei weer op gingen pakken, zijn we al die klimaatinstellingen weer op maximaal gaan zetten. Alle remmen zijn daar nu van af. Het is gewoon vol gas telen. Er staat nu al weer een week of vier een top gewas. Zelfs tegen het zware aan. Dus we kunnen het maximaal belasten om het in toom te houden.”

Lengtegroei

De planten op de gebruikte generatievere onderstam Kardia hadden het in de moeilijke periode lastiger dan in het vergelijkingspad met de groeikrachtiger Maxifort. “Toch zou ik niet meer willen ruilen met de door ons voorheen gebruikte Maxifort. Kardia is wat rustiger en qua plantopbouw mooier. Maxifort kon van die onwijs lange zijtakken geven, waardoor het pad vol groeide. Als je bij Maxifort aubergines aan het knippen was, kreeg je bijna last van claustrofobie. Bij Kardia is dat beter.”

Bij de groeikrachtige Maxifort is de kop uit de planten gehaald om de lengtegroei te beteugelen. “Al zie je dat de planten op Kardia nu ook flink de hoogte in gaan, en beginnen in te lopen op de Maxifort-planten.”

Vochtige bloem

Het gewas kwam tot voor kort met 20 graden Celsius de nacht uit. “Maar we zagen ’s morgens weer een vochtig bloemetje. Daarom zijn we iets gaan verhogen, en zitten we nu een uur voor zonop op 21,5 graden. Zodat de bloemen en vruchten bijtijds goed op temperatuur zijn.”

Vanaf 21 graden Celsius wordt geventileerd, waarbij de ventilatietemperatuur geleidelijk met de hoeveelheid instraling mee oploopt. Bij 1.000 Joules of meer wordt dat 27 graden. Verder is er nog een naloop aan de windzijde van twee graden, zodat het binnen in de kas 28 tot 29 graden kan worden.

Een uur na zononder wordt afgelucht naar 16 graden Celsius. Vanaf 00.30 uur of 01.00 uur begint de opbouw weer, met een graad per 40 minuten, richting de 21 graden. De etmaaltemperatuur komt tussen de 24 en 24,5 graden uit.

Gewas naar je hand zetten

Instraling wegschermen op felle zonnige dagen gebeurt niet. “Die dagen met veel instraling zijn juist de dagen dat je het gewas goed naar je hand kunt zetten. Bijvoorbeeld door de blaadjes kleiner te zetten met hoge temperaturen en veel CO2.”

De EC in de mat blijft vrij stabiel rond de 2,6 en 2,7. “We geven 2,8 EC mee, waarbij er 1 EC af mag op licht.”

Piek paar weken later

De producties zijn goed. “Andere jaren hadden we in week 16 en 17 al een behoorlijke piek in de productie. Dit jaar is dat een paar weken later. Het heeft lang geduurd, maar nu is hij los. In week 19 oogstten we 2,35 kilo. Deze week (week 20) komen we op 2,5 kilo. En als het weer niet extreem omslaat, zit de komende weken 2,3 tot 2,6 kilo per week er ook wel in.”

Toch is er in totaal wel een productie-achterstandje van 1,4 tot 1,5 kilo opgelopen ten opzichte van vorig jaar. “Er staat nu wel een sterk gewas gereed, met een topbelasting van 25 stuks per vierkante meter. Maar vorig jaar was het in mei en juni ook mooi weer, dus zal het niet meevallen om productie terug te pakken. Misschien dat we in augustus nog wat achterstand in kunnen lopen.”

Trips

Bij de plagen kwam eerder boterbloemluis opzetten, wat toen ook ten koste ging van de vruchtkwaliteit. “We hebben gedruppeld met Plenum. Dat heeft goed gewekt. We hebben nu praktisch geen klasse 2 meer.”

Macrolophus en Orius komen goed opzetten. Ook de swirskki doet het goed. “We hebben wel wat invlieg van trips. We moeten daarom een rondje met Nocturn corrigeren om het in te dammen, zodat de Orius het weer verder op kan pakken. Een voordeel van de correctie is dat Nocturn ook tegen rupsen werkt. Ik zie ook wat rupsjes, dus dan vangen we twee vliegen in één klap.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.