‘Wereldwijd gezondheid’

De in Nederland ontwikkelde tuinbouw verspreidt zich over de wereld als een inktvlek.

Toen ik 7 jaar geleden in Rusland kwam, was alles vreemd voor mij: taal, land, temperatuur, mensen en hun gewoonten. Ik dacht: ‘wat doe ik hier eigenlijk?’ Maar de komkommers groeiden hier precies hetzelfde als in, zoals ik het nu zie, klein Leidschendam. Dat was mijn succesfactor. Wij zijn in Nederland verwend. Het verbaasde mij daarom dat men in het grootste land ter wereld zoveel waardering had voor verse kasgroenten. Men was gewend aan kool, peen, uien en aardappelen, maar niet aan komkommers en tomaten in de lange winters. Dat ging veranderen.

De achterstand buigt om in een voorsprong

Tuinbouw stimuleren met subsidies

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen de grote, vaak onrendabele sovchozen in handen van durfondernemers. De aandelen waren meestal uitgedeeld aan de werknemers, maar zij waren geen risico gewend en ruilden ze in bij een enkele slimmerik voor wodka of klein geld. Toen Poetin aan de macht kwam, begon hij de tuinbouw te stimuleren met subsidies. Al snel had men in de gaten dat de beste techniek en kennis in ons land te vinden was.

Inmiddels buigt de achterstand om in een voorsprong. Grootschaligheid was er al. Met de beste technologie en teeltkennis stijgt de productie snel. De boycot, waar wij mee begonnen, is een voordeel: het stimuleert om zelfvoorzienend te worden.

Ledlampen

Op dit moment werk ik in Kazachstan, een voormalig Sovjetland. In deze landen zie je dezelfde ontwikkelingen. Rusland blijft hun grote voorbeeld én hun afzetmarkt. Dit jaar hebben we zelf tomaten en aubergines geënt onder ledlicht. We hebben komkommers tussengeplant in november met een niet-onderbroken productie. We hebben de hele winter door productie van aubergine en paprika onder groeilicht.

Kostprijs

De in Nederland ontwikkelde tuinbouw verspreidt zich over de wereld als een inktvlek. Onze beleidsmakers moeten zich realiseren dat wij voorop moeten blijven. Nu wij aan het verduurzamen zijn, zal de rest volgen. Maar minister Schouten, denk aan onze kostprijs. Want zonder rendement is geen ontwikkeling mogelijk. De wereld verwacht dat van ons.

Prettige feestdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.