teeltgeluid

laatste update:2 nov 2018

‘Aubergineproductie en -kwaliteit hadden beter gemoeten’

Bij Boekestijn Eggplant in De Lier is het gewas (Beyoncé op onderstam Kardia) in week 42 schoon gesneden. “Meestal bepalen de prijs en de buitentemperatuur hoe lang ik doorga. Nu viel het te doen om een weekje langer door te gaan dan de oorspronkelijke planning”, zegt Peter Boekestijn.

Inmiddels is het gewas gestreken en versnipperd. Zijn de steenwol, al het blad en ander groen verwijderd, worden de druppelslangen opgehangen en de stekers in chloor ontsmet. Volgende week komt de glazenwasser.

De loonwerker gebruikt een kar om het glas in te spuiten met Ecoforte en twee karren om met schoon water af te spuiten. “Ecoforte maakt voldoende schoon en geeft geen dampwerking.”Op 4,5 hectare is hij met 3 man 2 dagen bezig. Ze spuiten alles handmatig. “Met aubergines wordt het glas behoorlijk vuil. De kans is groot dat er wat blijft zitten als je het machinaal afspuit.”

Watercircuit volledig schoon

Alle leidingen worden met zuur gereinigd. De 6 grote watersilo’s worden helemaal schoon gemaakt. Het restant aan water wordt verzameld in een silo en via het zuiveringsapparaat op het riool geloosd. “Je hebt het over 100 tot 150 kuub, terwijl we jaarlijks circa 30.000 kuub rondpompen in de kas.” Alle slib wordt uiteindelijk verzameld in een oude silo en afgevoerd.

In het voorjaar hadden we al vroeg veel te veel boterbloemluis

“Ik heb weinig overmatige wortelgroei gehad en dat wil ik graag zo houden. Door leidingen en silo’s goed schoon te maken tijdens de teeltwisseling, kan ik het hele jaar probleemloos recirculeren en hoef ik praktisch niets te lozen.”

Te veel de container in

Terugkijkend op het seizoen valt het niet mee om tevreden te zijn, nog los van de beroerde prijzen in voorjaar en zomer. “Het was een lastig jaar qua insecten en gewasstand. Zowel in productie als kwalitatief had het beter gemoeten”, zegt hij kritisch.

“In het voorjaar hadden we al vroeg veel te veel boterbloemluis en daardoor veel klasse 2-vruchten. En in de zomer is er te veel in de container verdwenen door rupsenvraat.” In de nieuwste kas, met glas dat uv doorlaat, waren de vruchten een paar weken in het voorjaar ‘stroef’. “Ik heb het idee dat de vruchten ook bij donker weer door blijven groeien door de uv-straling. In maart was de plantbelasting er te hoog, waardoor de kwaliteitsproblemen toenamen. En vanaf oktober is het ras Beyoncé gevoeliger voor rot.

Te vegetatief door hoge nachttemperatuur

Ook de productie had gezien het vele licht hoger moeten uitkomen, vindt hij. “Het had minimaal een paar kilo per meter meer moeten zijn. De stand van het gewas is uiteindelijk iets te vegetatief geweest.” Dat heeft vooral te maken met te hoge nachttemperaturen, ook als dat niet nodig was.

Vorig jaar hebben we voor een paar jaar geïnvesteerd

“De tendens is om aubergines steeds warmer te telen, maar daar moet je zeker in de nacht mee uitkijken. Dit heeft toch wat teveel vegetatieve groei gegeven.”

Om in kwaliteit een stap voorwaarts te maken heeft hij besloten over te stappen op het nieuwe ras Tracey. “In productie komt hij in de buurt van Beyoncé. Maar in kwaliteit is het zo’n verbetering, dat je die niet kunt laten liggen.”

Swirskii-inzet bij plantenkweker

Qua plagen en ziekten is hij redelijk schoon geëindigd. De kas hoeft niet met chemische middelen worden ontsmet. Hoe hij de volgende teelt gaat opstarten, is nog een onderwerp van overleg met de adviseur. “Het bevalt me erg goed om swirskii al bij de plantenkweker in te brengen. Ik heb sinds ik dat ben gaan doen nauwelijks nog wittevlieg in de eerste fase van de teelt. Tegelijkertijd wil ik niet nog een keer tegen zo’n vroege populatie van boterbloemluis aanlopen.”

EC-verlaging en dagvoorraad

Investeringen zullen dit najaar niet plaatsvinden, daar was het ook niet het jaar naar. “Vorig jaar hebben we voor een paar jaar geïnvesteerd: een weegbrug, de waterzuivering en in EC-verlaging.”

Je liep continu achter de feiten aan

De EC-verlaging is erg goed bevallen. “Ik zou niet meer durven werken zonder dagvoorraad vanwege het risico bij mogelijke storingen. Maar het nadeel was wel dat je de EC bij hoge instraling niet kon verlagen.” Daarom is er een watersilo ingericht voor schoon water en een EC-regeling op pompen en kleppen gezet. Zo kan de EC van het druppelwater worden verlaagd zodra deze in de mat bij hoge instraling begint op te lopen. “Het gewas blijft gemakkelijk water opnemen en de vruchten groeien er beter door. In het verleden zag je de EC soms oplopen terwijl je continu aan het gieten was. Dat had je dan vanuit de dagvoorraad pas na 3 dagen gecorrigeerd. Je liep continu achter de feiten aan. Nu loopt de EC in de mat niet meer op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.