teeltgeluid

laatste update:1 feb 2018

‘Geef mineralisatie in bodem de tijd bij bio-teelt’

“We hebben de tomaten bewust twee weken later geplant. Eerder heb je meer werk en een groter teeltrisico, terwijl je nauwelijks eerder in productie bent”, zegt teeltchef Wim van Marrewijk van biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

Op de 11,5 hectare glasgroenten (op vier vestigingen) komt dit jaar tomaat (4 hectare), paprika (3,5 hectare), puntpaprika (bijna 2 hectare), komkommer (1,5 hectare) en aubergine (0,5 hectare) te staan. De vorig jaar gekochte tuin (3 hectare) is nog in omschakeling. Op 23 april heeft ook dit voormalig substraatbedrijf de bio-status.

Vanwege de vereiste vruchtwisseling circuleren de gewassen over de bedrijven en afdelingen. “Uitgangspunt is de natuur de kans geven haar werk te doen”, zegt teeltchef Van Marrewijk. “Ik kom te veel biologische telers tegen met een sterke substraatinslag. Ze telen vooral reactief op bijvoorbeeld plantsapmonsters. Maar de mineralisatie in de bodem kost tijd. Als je daar niet op wacht, geef je gewoon te veel dierlijke mest”, vindt Van Marrewijk.

‘De mineralisatie in de bodem kost tijd. Als je daar niet op wacht, geef je gewoon te veel dierlijke mest’

Zaadkwaliteit Sweetelle een probleem

In januari is al 8,5 hectare kasoppervlak vol geplant, alle tomaten (26 rassen) en een deel van de paprika (rood ras Marletta, geel ras Sven). De komkommers (slicers van het ras Adrian voor de Britse markt) worden in week 7 geplant.

De tomatenplanten zagen er over het algemeen heel mooi uit, met uitzondering van de planten voor 5.000 m2 Sweetelle-snoeptomaatjes. “De zaadkwaliteit was dit jaar een probleem, dus de plantenkweker had er 30% meer opgezet en al op de lobbladeren gekopt om koploosheid voor te blijven. Het was nog krap aan. We hebben er na het planten nog planten uitgehaald met witkoppen, vergroeide onderstammen en afwijkend blad. We moeten circa 2% inboeten.”

De tomaten staan op twee locaties. Vier dagen na het planten kwam de eerste bloei en gingen de hommels er in. Het werk volgt elkaar snel op. Na het vastzetten begon Van Marrewijk vorige week meteen met indraaien.

Yucca-preparaat tegen wortelduizendpoot

De paprika is in week 2 geplant. Dit is een week later dan normaal, maar wel met dezelfde zaaidatum. “We wilden een grotere plant poten dan andere jaren, zodat er al 3 goed ontwikkelde stengels te zien zijn en we gemiddeld 2,9 producerende takken overhouden. Voorheen hielden we er meestal maar 2,2 over.” De planten waren vorige week al goed ingeworteld en konden worden opgeschoond onder de splitsing. “Vorig jaar was het tot week 10 tobben, mede door wortelduizendpoot. Nu hebben we andere compost gebruikt en de planten aangegoten met een Yucca-preparaat tegen wortelduizendpoot.”

Oudere planten wortelen zo snel in dat de planten al een week na het poten kunnen worden opgeschoond. - Foto: Joep van der Pal
Oudere planten wortelen zo snel in dat de planten al een week na het poten kunnen worden opgeschoond. - Foto: Joep van der Pal

Terug naar aubergineras Adele

Aubergine is in week 3 geplant. Er is weer gekozen voor het ras Adele na een uitstapje met Kylie. “We leveren veel rechtstreeks aan de afnemers dus stellen hoge kwaliteitseisen. De vruchten van Kylie waren te gevoelig voor drukplekken in het handelskanaal.” Daarnaast staat er een hoekje met graffiti-aubergine Angela.

Snufje zeezout voor de smaak

Tussen de tomaten en paprika’s staan veel proeven voor betere onderstammen en smaak. “Voor ons bedrijf is smaak prioriteit nummer 1. In de grond heb je meer mineralen dan op substraat. We geven een aantal gewassen ook wekelijks wat zeezout. Zo krijgen ze 90 spoorelementen, veel meer dan de gebruikelijke 12 en dat geeft een enorm verschil in smaak.”

Unieke producten ontwikkelen

Omdat een groot deel van het product rechtstreeks naar de afnemer gaat (veel in eigen kleinverpakking) is het belangrijk een onderscheidend product te hebben. “Bio wordt ook een aanbodmarkt, dus we moeten unieke producten blijven ontwikkelen.” Bij tomaat is het ‘wild wonder concept’, met meerdere kleurtjes en vormen in één verpakking al jaren een hit. Dit jaar komen er weer twee nieuwe lijnen bij. Bij de komkommerachtigen wordt gewerkt aan nieuwe gewassen. “Je ziet veel kopieergedrag, ook in de gangbare teelt. We moeten daarom constant blijven vernieuwen.”

‘Je ziet veel kopieergedrag, ook in de gangbare teelt. We moeten daarom constant blijven vernieuwen’

Intensief scouten

In de huidige teelten is de strijd om het biologisch evenwicht alweer in volle gang. In de paprika zijn in week 3 de eerste galmuggen al ingebracht en een week later de Amblyseius ervi-roofmijten tegen de aardappeltopluis. “We hebben de eerste luisjes al weer gezien.” In tomaat zijn de Macrolophus-roofwansen er al bij de plantkweker ingegaan. “Je ziet nu al nimfen lopen.” Er wordt wekelijks veel gescout. “We gaan dit jaar veel meer op scouting inzetten, want je loopt met biologische bestrijding gauw achter te feiten aan. Vooral met luizen zit je snel over de economische schadedrempel.”

Het bedrijf heeft een hoofdscout. Op de vestigingen lopen veel mensen rond die tijdens de gewasverzorging plagen signaleren. “We hebben eens per week een scoutingoverleg.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.