teeltgeluid

‘Zetting lijkt goed uit te komen’

Het gewas bij Ton Noorland in IJsselmuiden staat er begin week 36 nog goed en fris bij.

“Ik denk dat we precies op tijd weer in een zetsel gaan vallen”, aldus Ton Noorland. Met de oogst is hij net aan een heel nieuw zetsel begonnen, zodat het gewas ontlast zal worden. Dat geeft ruimte aan de laatste zetting die nu begint.

“Er zijn takken die nu volhangen en takken die nu net gaan zetten. Het lijkt er dus op dat we dit jaar goed gaan uitkomen. Wat in week 38 is gezet, liever nog in week 37, gaat nog goed komen. Vorig jaar hadden we in week 40 nog zetting, maar zulke vruchten krijgen het heel moeilijk. Ze komen nog wel, maar de grofheid pakken ze dan niet meer”, zegt Noorland.

Vlakker oogstpatroon groen

In week 35 is net even ietsje minder geoogst. “In groen heb je minder te maken met echte pieken en dalen zoals bij de kleuren paprika’s. Ik verwacht deze week (week 35) 1 tot 1,1 kilo per vierkante meter te oogsten en volgende week 1,2 kilo. Voor september is dat gewoon goed.”

Het ras Frazier voldoet aan de verwachtingen qua grofheid. Er worden ongeveer evenveel 180 als 220-grams vruchten geoogst. “En er zit nog 15% van de totale sorteringen op 260 gram en hoger.”

‘We zakken met de temperatuur niet meer zo ver terug, zoals met voornachten in de zomer’.

Afname instraling

De productiepotentie neemt wel af richting de herfst. “Je moet realistisch zijn. De instraling loopt elke week terug. Waar je in de zomer 2.500 tot 2.700 joules meet op een mooie dag, is het in deze periode bij 1.700 joules al een perfecte dag.”

Met de klimaatinstellingen wordt daarop ingespeeld. “We zakken met de temperatuur niet meer zo ver terug, zoals met voornachten in de zomer. Anders kan het echt te koud worden, wat niet goed is voor de zetting.”

Globaal komt de gemiddelde etmaaltemperatuur uit op 21,5 tot 22 graden Celsius. In de nacht wordt geprobeerd niet onder de 18 tot 18,5 graden te komen. Overdag loopt de temperatuur op een zonnige dag weleens op tot boven de 22 graden Celsius, bij donkerder weer ligt dat rond de 21,5 graden.

In principe gaat het scherm rond deze tijd niet meer dicht om overdag instraling weg te schermen. “Tenzij je een echt druilige dag hebt, waarbij de zon in de middag ineens nog heel erg fel doorkomt. Dan moet je daar toch nog wel op inspelen.”

Watergift aanpassen

Bij de watergift worden vooral de start- en stoptijden goed in de gaten gehouden. “Die verschuiven met de afname van de hoeveelheid licht. Daar zijn we heel alert op. En we beginnen sowieso al water te geven op straling. Dus pas starten als er eerst voldoende instraling is. Dat tijdstip is al een uur tot anderhalf uur naar achteren verschoven, ten opzichte van wat we in de zomer doen.”

Er wordt een EC van 2,7 mS/cm meegedruppeld, wat in de mat resulteert in een 0,3 tot 0,4 EC-punten hogere waarde. “Aan de EC merk je in welke groeistadium het gewas zit. Bij sterke groei daalt de EC wat, en als de vruchten er hard aan sjorren dan stijgt hij weer iets.”

‘Constateren is direct reageren en ingrijpen. Niet afwachten’.

Direct reageren

Bij de plagen is er alleen een klein beetje luis waar te nemen, al blijft het minimaal. “We spuiten een rondje, want ik zit er in deze tijd liever kort op.” Dat geldt ook voor een beetje rups. “Constateren is direct reageren en ingrijpen. Niet afwachten.” Over het algemeen genomen heeft Noorland geen klagen. “Dit jaar is het beheersen van ongedierte heel ontspannen gegaan. Zo zijn we vrijwel spintvrij gebleven dit jaar.”

Het steeds heel scherp blijven op plagen, waar alle medewerkers in het bedrijf op getraind zijn, pakt goed uit. “Goed personeel dat daar op let, is een kostbaar iets. Daar heb je ontzettend veel revenuen van. Met z’n allen zo kort op de bestrijding zitten is een grote plus. Het scheelt veel werk als je er op tijd bij bent.”

Auteur:

Of registreer je om te kunnen reageren.