Doorgaan naar artikel

‘Positief effect tweede scherm tegen instraling’

Noorland Paprika in IJsselmuiden heeft 7 hectare groene paprika van het ras Frazier staan, in een vierstengelsysteem op hangende teeltgoten. Het op 20 november gezaaide gewas is op 9 en 10 januari geplant.

Afgelopen winter is een tweede energiedoek geïnstalleerd, wat volledig aan de verwachtingen qua energiebesparing heeft voldaan. Ton Noorland: “Maar onze grootste positieve verrassing was het in de zomer kunnen gebruiken van dat nieuwe extra heldere doek, om instraling weg te schermen.”

Het onderste doek wordt bijna helemaal dicht getrokken en het oudste, bovenste doek laten ze er een klein stukje tegenin dicht lopen. Zo blijft er ten behoeve van het luchten geen strook meer open waar de zon kans kan krijgen om verbranding te veroorzaken op vruchten.

“En het lijkt net een schoorsteen. Je hebt een hele lichte trek van lucht naar boven het scherm. Daardoor krijg je een heerlijk klimaat. Dat heeft ons in positieve zin verrast.”

Coating op dek

De laatste jaren is op het kasdek een Redufuse-coating gebruikt. Dat hielp ook tegen te felle zon. “Maar op dagen waarop je wel warmte had, maar geen instraling, lag die coating eigenlijk in de weg. Dat is ons vorig jaar niet helemaal bevallen. We konden er niet goed mee overweg in combinatie met het ras Frazier, waar we toen voor het eerst een grote hoek van hadden staan.”

Malse kop

Het gewas staat er zeer fris bij. “Met een lekkere malse kop, zonder te groeierig te worden. Een gewas om van te genieten. Dat valt op: we hebben afgelopen weken een behoorlijk zetsel weggesneden, maar het gewas blijft zijn vrucht goed mee nemen. Dus niet dat het eerst echt gaat groeien en dan pas weer opnieuw zetten. Het evenwicht blijft bewaard, hoewel het een ras is waar je alert moet blijven, omdat het ietsje gevoelig is op zetsels.” Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond de 200 gram.

Veilige grens

Er wordt opgestookt naar een krappe 21 graden. Om de temperatuur wat te drukken, mag die in de nacht naar 17,5 graden terug zakken. Er wordt een etmaal van net boven de 22 graden gerealiseerd.

Overdag mag de temperatuur oplopen, om vocht en CO2 binnen te houden. “Maar we gaan daarbij niet de grens opzoeken. Hij mag even naar 25 of 25,5 graden oplopen. Maar niet naar 27 of 28 graden. Daar hebben we niet zulke goede ervaringen mee.”

Druppelen bij actieve plant

De watergift loopt mee met de instraling. “Dit jaar zijn we er wel heel erg op gaan letten dat we pas gaan druppelen als de plant actief wordt. Dit ras is uiterst groeikrachtig, dus is dat wel een aandachtspunt. We starten pas met watergeven als we eerst behoorlijk licht hebben gemeten en je het watergehalte ineens ziet gaan zakken.”

Plagen melden via app

Plagen blijven goed onder controle. Luis blijft een aandachtspunt, maar veroorzaakt geen problemen. “Van trips hebben we nooit last”.

Spint blijft altijd een bedreiging. “We hebben daarvoor een app op het bedrijf. Als personeel wat ziet, melden ze dat direct via die app, met het padnummer en de afstand tot de gevel of het middenpad.”

“Er is één iemand voor verantwoordelijk om er diezelfde dag nog wat aan te doen. Er ligt altijd een flesje met spintroofmijten gereed in de koelkast. We doen dit al een jaar of drie zo. Dat tijdig signaleren geeft geweldig veel resultaat. Er wordt nauwelijks spint waargenomen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Noorland

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin