Doorgaan naar artikel

‘Roofwants Macrolophus houdt alle plagen in toom’

Auberginegewas Beyoncé op onderstam Maxifort staat er goed bij, vindt teler Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier. Plaagbeheersing met Macrolophus werkt prima.

De plantbelasting is halverwege week 32 hoog. Aubergineteler Piet Boekestijn: “Op het moment snijden we niet zo veel. Maar de zetting in de afgelopen twee weken was goed. Dus er zit wat aan te komen voor september, zodat we mensen die terugkomen van vakantie weer kunnen voorzien van aubergines.” Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond 335 gram. “Niet zo zwaar als het geweest is, maar met knippen houden we er rekening mee. Zo houden we ruimte voor een goede zetting in september.”

Hier en daar wat natrot

Richting herfst worden de planten wel gevoeliger voor schimmelziektes. Zeker de afgelopen periode was ongunstig, met achter elkaar lage gemiddelde lichtsommen. Van Mucor heeft het gewas nog geen last. Boekestijn: “Wel hebben we hier en daar een bloemetje met natrot. We proberen dat met klimaatinstellingen te redden en we verhogen de EC iets.”

Ocap-uitval werkt tegen natrot

Het tijdelijk uitvallen van de CO2-levering via Ocap, op zich een tegenvaller, lijkt postief te werken tegen natrot. “Wij hebben geen WKK. We moeten dus alle CO2 met de ketel draaien. Je ontkomt dan niet aan een minimumbuis overdag. Dat pakt nog niet zo verkeerd uit voor het gewas.”

De CO2-niveaus zijn ondanks het ontbreken van de Ocap-CO2 goed op peil te houden. “Mede geholpen doordat het niet al te warm is. Daardoor hoef je niet al te hoog te luchten, en kun je de CO2 nog redelijk binnenhouden.”

Klimaat steeds aanpassen

De klimaatinstellingen vragen steeds aanpassing aan de wisselende weersomstandigheden. Met donker weer is dat rond 21 graden, waarbij ’s avonds nog iets extra gepakt wordt. Op een lichte dag kan de temperatuur naar 27 graden, met vanaf 17.30 uur nog een iets hogere waarde.

Watergift beperken

Boekestijn beperkt de watergift met het afnemende licht steeds verder. “In de ochtend wat later starten en afhankelijk van de hoeveelheid licht op de dag de stoptijd wat naar voren halen.” Er wordt gestart met wat grotere beurten om rond 11.00 uur over te schakelen naar wat kleinere beurtgroottes, Vanaf 16.00 uur wordt dan weer teruggeschakeld naar grotere beurten op licht. Er wordt rond de 3 EC aan voeding meegedruppeld.

Luisaanpak blijft biologisch

De plaagbeheersing verloopt voorspoedig. “Met de biologie zitten we geweldig op de rit.” Roofwants Macrolophus is in grote getale aanwezig. “Dat is een geweldig beest. Die houdt alle plagen in toom.”

De opkomende luis veroorzaakt wat kleine problemen. Boekestijn: “Maar ook de ervi komt flink opzetten. Afgelopen weken zag ik zo veel ervi-poppen, dat ik dacht: laat die luis maar komen. Ik denk dat het de goede kant op gaat met de biologische bestrijding. We gaan daarom niet chemisch ingrijpen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Boekestijn

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin