weblog

‘Voortschrijdend inzicht’

Je hoort ze wel vaker, deze ietwat deftige woorden. Politici en consultants gebruiken ze om aan te geven dat ze al doende leren, om vervolgens te concluderen dat iets toch anders moet. Eigenlijk zeggen ze op een mooie manier ‘Ik had het mis’.

Het bijstellen van inzicht als gevolg van veranderende omstandigheden of nieuwe kennis is ook voor de AGF-sector van groot belang. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nog toe niet bewezen dat biologische groenten gezonder zijn dan die uit de reguliere moderne tuinbouw. We hoeven al lang niet meer onze wortels en sla te delen met maden en wormen om er zeker van te zijn dat ons portie groente echt goed voor ons is. Verschillende artikels in de Belgische kwaliteitskrant De Standaard verwezen naar onderzoek waaruit bleek dat ook de ecologische voetafdruk veel gunstiger is dan algemeen gedacht.

Ecologische voetafdruk

Het ruimte-, water- en energiebeheer is vele malen efficiënter dan bij veel bioboeren. De CO2-uitstoot van tomaatjes geteeld met WKK blijkt zelfs bijzonder laag en ze kunnen dus door de meest groene jongen zonder schuldgevoel opgegeten worden. Vraagtekens rijzen wel bij de massale omschakeling van de Spaanse tuinbouw naar bio. De normering voor bio is er sterk afwijkend van de Noord-Europese. Bioteelt lijkt vaak een commercieel gemotiveerde beslissing, eerder dan een groene lifestyle.

‘Biologisch bezigt oubollige stellingen’

Het beeld voor de consument is te wazig. In zijn behoefte naar gezonde en duurzame voeding wordt hem een rad voor de ogen gedraaid met oubollige stellingen. Het is tijd dat de sector investeert in het scheppen van duidelijkheid en het aanleveren van correcte informatie, zodat de consument een meer gefundeerde beslissing kan nemen. Ik pleit voor een sprintend inzicht in deze … dat schrijden gaat me toch te langzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.