teeltgeluid

‘Courgetteplanten roepen om zonnetje’

“Het duurde lang voordat de planten waren ingeworteld, want het weer is niet bijzonder geweest”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier. Hij plantte op 24 en 25 januari de eerste hectare, de helft met groene (ras Bengal), de helft gele (ras Xanthous).

Deze week heeft Doelman de andere afdeling van 1 hectare vol geplant, 8.000 vierkante meter groen en 2.000 vierkante meter geel. “Ik kon voor de groene leveringsafspraken maken via ZON, maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je er altijd genoeg hebt. Er zijn weken van 4 stuks per vierkante meter, maar het kan ook wel eens wegzakken naar 2,5 stuks waarvan 80% de goede sortering heeft.”

Weinig zon

Er zijn dagen dat het schermdoek (LS10) nauwelijks open gaat. “Als je geen licht hebt, maakt het niet veel uit en het gewas produceert nog maar weinig vocht.” De kastemperatuur staat ingesteld op 17 graden in de nacht en 18 graden overdag. “Als de zon komt is het al gauw 22 tot 23 graden. Maar we zien weinig zon. Het blad is dun en het gewas stelt nog niet zoveel voor. Het staat te roepen om een zonnetje. Dan kan de plant in 5 dagen twee keer zo zwaar worden.” Hoewel er 9 buizen (51-ers) per 8 meter tralie liggen, komt de buistemperatuur geregeld aan het ingestelde maximum van 70 graden. “Ik kijk maar niet op de gasmeter, want daar wordt je niet vrolijk van.”

Voor de gele courgette is het al koud zat. “Je ziet op het blad van Xanthous wat geelverkleuring komen, terwijl ze nu in een minder koude hoek van de kas staan.” Het ras van Grow Group blijkt hier gevoeliger voor dan het ras Golden Glory. “Ik heb ter vergelijking 18 planten van dit oude ras gezet en die blijven wel preigroen. En kwalitatief was het ook altijd een goed ras.”


  • Met 9 buizen (51-ers) per 8 meter-tralie komt de buistemperatuur toch vaak aan het maximum van 70 graden. - Foto: Bert Doelman

    Met 9 buizen (51-ers) per 8 meter-tralie komt de buistemperatuur toch vaak aan het maximum van 70 graden. - Foto: Bert Doelman

  • In de komende weken komen in totaal 3.000 gele vangplaten (op 2 ha) te hangen aan hoge draadhaken. - Foto: Bert Doelman

    In de komende weken komen in totaal 3.000 gele vangplaten (op 2 ha) te hangen aan hoge draadhaken. - Foto: Bert Doelman

Eerste bloemen verwijderd

De matten zijn volgedruppeld met een ec van 3 en de planten krijgen ook voeding met 3 ec en pH 5,5. Er wordt nog erg weinig water gegeven, want het watergehalte van de steenwolmatten is nog 90%. Op donkere dagen is een beurt van 100 cc per plant al voldoende, op zonnige dagen krijgen ze 3 keer zoveel beurten. De CO2-dosering uit de ketel wordt langzaam opgebouwd. “Nu doseer ik 600 ppm maar dat wordt straks wel 1.000 ppm.”

Deze week is Doelman begonnen de eerste planting vast te zetten aan het touw. “We knopen het touw vast aan de gewasdraad slaan hen een paar keer om de plant en binden het dan weer vast aan de gewasdraad. Je kan dat pas doen als de planten goed zijn ingeworteld.” Omvallen doen de planten niet snel. Er staan 2 stokjes bij en de lengtegroei is beperkt. “Als ze twee weken na het planten maar aan het touw staan.”

De eerste bloei begint deze week te komen, maar dat is voor het gewas te vroeg. “We gaan tot na komend weekend de bloemen eruit halen. Als we de eerste vier weken na het planten oogsten is het vroeg zat. De eerste bloemen gaan we met de hand bestuiven. Over twee weken komen de hommels.”

Gordijn van gele vangplaten

Qua ziekten en plagen is het nog rustig. Bij de teeltwisseling zijn de gewasdraden en alles eronder ingespoten met een film Menno Florades (voorheen Menno Clean), een breed werkend desinfectiemiddel tegen onder andere Fusarium. “Ik ga de komende weken 3.000 gele vangplaten ophangen: 1 per 7 vierkante meter, want witte vlieg was een drama vorig jaar. Een komkommerteler heeft dat vorig jaar gedaan en was er tevreden mee.”

Omdat er geen verticale steunpunten zijn, zijn gele vanglinten geen optie. Doelman spant daarom draadliggers tussen de gewasdraden, waaraan hij hogedraadhaken met ongeveer 2 meter touw aanhangt om de vangplaten aan op te hangen. “Als de kop van de plant hoger komt gaan de vangplaat een slagje omhoog.”

Over 10 dagen komen ook de eerste Montdorensis-roofmijten en als er wittevlieg verschijnt komt daar nog Encarsia bij. “Ik wil voorkomen dat ik weer moet gaan spuiten. Dat biosoap werkt nauwelijks tegen wittevlieg. Door het afhangende blad kom je ook niet bij de eitjes aan de onderkant.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.