teeltgeluid

‘Komkommer redelijk, paprika geslaagd seizoen’

Bij Rob van Paassen in Oude Leede is de overschakeling naar bladgewassen in volle gang. De komkommers zijn half en eind september in twee fases versnipperd. Van paprika is eind vorige week het eerste van de 5 stukjes schoongeplukt en versnipperd.

“We hebben een oude takkenversnipperaar op een buiswagen staan die de houtige stengels heel fijn maakt, maar de nylon touwtjes heel laat. Die halen we er dan met een hooivork uit.” Daarna wordt de grond met een eg losgetrokken en gaat de frees eroverheen om de snippers onder te werken. “De perspotjes met paksoi, sla en andere bladgewassen moeten wel contact met de grond hebben om in te wortelen.” Van de snippers is al gauw weinig meer te zien. “Vooral pissebedden vreten het op. Soms zijn het je vijanden, maar nu je vrienden.” Andere bemesting geeft hij niet voor de winter. “Ik bemest altijd na de bladgewassen, want anders is het niet te combineren met de Global-Gap-eisen.”

Normale komkommerproductie

De komkommerteelt is redelijk geweest. “We haalden in 2 korte teelten vanaf begin april een productie van ongeveer 60 stuks per vierkante meter. Dat is wat we meestal halen. Bij komkommer ligt de druk altijd bij Sclerotinia. We proberen de gewasdraad vol te houden met extra ranken om de uitgevallen planten te compenseren. Maar half september is de fut er wel uit vanwege de wortelknobbelaaltjes. En je zag een witte gloed op het blad komen door de meeldauw. Het werd dus tijd om te ruimen.”

Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Nog veel Bemisia te bestrijden

Het seizoen van rode paprika en rode en gele pepers is nog niet voorbij. Begin december komt het laatste vak pas vol met bladgewassen. De pepers worden als laatste geruimd. “Ze zijn redelijk koud te telen, ook als het lucht voor de bladgewassen openstaat. Bovendien hebben ze minder last van bladluis.”

In de paprika is wittevlieg op de valreep nog een probleem. “We zien vooral veel Bemisia.” Begin september heeft hij nog fors extra sluipwespen uitgezet: Encarsia en vooral veel Eretmocerus.

Maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat de vruchten plakkerig worden. “Terwijl ik vakantie vier, staan de scholieren de vruchten te poetsen”, zei hij halverwege vorige week.

Nagano komt zeker terug

Toch spreekt hij nu al van een geslaagd paprikaseizoen. “We komen in productie verder dan vorig jaar. Het bleef het hele jaar lekker groeien, vooral ook omdat we zijn teruggegaan naar de onderstam Snooker die sterk is tegen aaltjes.” Ook bladluis bleef redelijk beheersbaar. “In de luizentijd, van half mei tot half juni, heb ik iedere dag een broesje over de kop gegeven.” Op het ras Nagano is nog steeds geen meeldauw te zien. “In het proefje met Redline zie je wel een paar vlekjes. Die is duidelijk minder sterk tegen meeldauw dan Nagano.” Ook was Nagano minder hozerig. “Redline geeft mooiere vruchten, maar Nagano blijft beter in zijn ritme. Deze komt volgend jaar in ieder geval terug.”

Iets later

De eerste bladgroenten zullen tussen 15 en 20 november worden gesneden. Dat is een week tot 10 dagen later dan normaal. “Vanaf die tijd hebben we iedere week weer wat te oogsten.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.