teeltgeluid

‘Onderstam Emperador is nu wel een voordeel’

“Het gewas staat mooi in balans. Met het wisselvallige en donkere weer is het momenteel een voordeel dat we Emperador als onderstam hebben. Als je nu al te vegetatief komt te staan wordt het vanaf augustus een lastig verhaal”, zegt Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier.

In tegenstelling tot de meeste auberginetelers teelt Boekestijn in een 3-stengelsysteem (en geen 4 stengels per plant). "Vorig jaar was het gewas met Maxifort iets te groeierig. Mede daarom ben ik overgeschakeld op Emperador. Die houdt het ras Beyoncé veel meer in toom. In het voorjaar leek dat door te slaan naar te weinig groei. Dat leidde tot wat vruchten met een 'ritssluiting' en ongelijke planten. Maar door daar fijner te knippen is het mooi gelijk getrokken."
Ondanks de wat mindere groei was de weekproductie tot twee weken geleden vergelijkbaar met vorig jaar. "Maar sinds week 27 knippen we 2,1 in plaats van 2,5 kilo per vierkante meter door het donkere weer." De kwaliteit van het gewas is 'perfect'. "Je ziet erg veel bloemen, hij zet goed, ook aan de zijtakken, en de kop is mooi dun met kleine blaadjes."

Korte of lange beurten

Op donkere dagen geeft Boekestijn alleen lange druppelbeurten (280 cc) maar op zonnige dagen komt hij frequent terug met beurtjes van 100 cc en gaat hij tot circa 18 uur door met watergeven. Op de hand volgt dan, op grond van het watergehalte in de mat, eventueel nog een beurt in de voornacht. De ventilatie is ook sterk afhankelijk van het weer. "Op een prutdag ventileer ik op 21 graden. Op een dag van ruim 2000 Joules stijgt de ventilatietemperatuur vanaf 2 uur na zonsopgang met ongeveer 1 graad per uur naar 31 tot 32 graden aan het eind van de middag."
Vanaf 3,5 uur voor zonsondergang mag er ook een buis inkomen van maximaal 55 graden. "Ik wil dan flink gang maken en daarna zo snel mogelijk naar de voornacht van 15,5 graden gaan."

Pad vrij houden

Wekelijks vindt het gangbare gewaswerk plaats van indraaien en toppen. Maar sinds er op karren wordt geoogst is ook het open houden van het pad een van de bezigheden. Vorige week werd voor de tweede keer een extra touwtje tussen de plantrijen geknoopt. Door ze steeds iets verder naar elkaar te binden blijft het pad mooi vrij. "Het kost wel wat tijd, maar dat verdien je dubbel en dwars terug bij het oogsten. Het scheelt vele procenten aan arbeid en geeft minder oogstverliezen."

Mond dicht houden

Met de gewasbescherming gaat het bijzonder goed. Macrolophus is al twee maanden volop aanwezig. "Als ik 's-avonds nog een rondje maak moet ik mijn mond dichthouden want anders vliegen ze zo je mond in." Wittevlieg is dus geen enkel probleem. Alleen spint neemt toe langs het betonpad. Daarom heeft hij vorige week een keer met Floramite gespoten langs het pad. Daarna moet door extra inzetten langs de paden de Phytoseiulus-roofmijten de bestrijding weer gaan overnemen.

AUTEUR: GERARD BOONEKAMP

Foto

  • Peter Boekestijn bindt de touwtjes aan weerskanten van de plantrij voor de tweede keer bij elkaar zodat het pad vrij blijft.

    Peter Boekestijn bindt de touwtjes aan weerskanten van de plantrij voor de tweede keer bij elkaar zodat het pad vrij blijft.

    Foto: Roel Dijkstra

Of registreer je om te kunnen reageren.