teeltgeluid

'Voor kwaliteit en productie van aubergines was niet schermen een uitkomst'

"Het had geen zin om nog langer door te gaan. Eigenlijk is de laatste jaren altijd zo na week 42. Gelukkig was het dit najaar nog redelijk lang wel goed te doen", zegt Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier.

Vorige week was hij begonnen met het uitruimen van het gewas (Beyoncé op onderstam Emperador). Hij kijkt terug op een succesvolle teelt. De productie is volgens planning boven 58 kilo per vierkante meter uitgekomen en de kwaliteit is steeds goed gebleven. "We hebben veel maatregelen genomen om de kwaliteit vanaf eind september hoog te houden. Je ziet dan dat een bloemetje in de doos heel snel tot een rotje leidt." Vorig jaar gaf boterbloemluis problemen omdat ze de kronen aanprikken waardoor schimmels tot rot leiden. Maar dit jaar was dit geen probleem.

Meer en steviger en vruchten

Om de kronen sterker te maken heeft hij de ec verhoogd. Daarnaast heeft hij noodgedwongen een experiment gedaan met wel of niet schermen. In de oude kas was het gewas te hoog om nog te kunnen schermen. "Ik heb daar de buistemperatuur begrensd en in de ochtend de luchtlijn geleidelijk verhoogd met het licht mee. Uiteindelijk heb ik daar evenveel energie gebruikt als in de geschermde kas. De etmaaltemperatuur was er gemiddeld 2 tot 3 graden lager met nachten van soms uiteindelijk 12 graden." Voor de kwaliteit en ook de productie was het niet schermen een uitkomst. "De kronen en de vruchthuid zijn veel steviger dan bij schermen met hoge luchtvochtigheid. En met schoon knippen kwamen er meer aubergines af dan in de geschermde afdeling. Conclusie: aan het einde van het seizoen kan je beter niet schermen."

Terug naar Maxifort

De knoop over de vraag welke onderstam het gaat worden is doorgehakt: "Ik ga weer terug naar Maxifort. Ik heb dit jaar te veel moeite moeten doen om het gewas aan de praat te houden. Vooral in het voorjaar is het in een periode moeilijk geweest. Over het hele jaar heeft het toch wel 1,5 tot 2 kilo per vierkante meter gekost." Ook de bladplukproef die een groep auberginetelers dit jaar hebben gedaan, sterk Boekestijn in zijn keuze. "Het komt erop neer dat je er gewoon een extra stuurmiddel bij hebt voor als het gewas te vegetatief dreigt te worden. Bovendien kan ik voldoende CO2 doseren en kan je met Beyoncé in de namiddag gerust naar 32 tot 33 graden gaan."

'Macrolophus is wereldbeest'

De teeltwisseling vraagt geen extra maatregelen. "Ik ben helemaal schoon geëindigd. Hoewel Macrolophus in september terug viel zijn er nergens vette plekken ontstaan. Die Macrolophus is een wereldbeest als hij eenmaal op sterkte is vanaf mei." Boekestijn ziet wel meer overmatige wortelgroei dan in andere jaren. "Maar het is er pas in juni ingekomen. Bij een late besmetting kost het geen productie meer." Bij de teeltwisseling gaan de stekers in een chloorbad en worden de leidingen goed schoon gespoeld. Het glas wordt met fluor schoon gemaakt en als alles weer is ingeruimd wordt een keer met waterstofperoxide gefogd. De nieuwe planten zijn op 31 oktober gezaaid. Voor ze op 14 december op de tuin komen, wordt er nog een vast folie opgehangen onder het beweegbare scherm. "In de eerste 3 tot 4 weken van de teelt is een etmaaltemperatuur van 22 tot 23 graden heilig om een goede plant neer te zetten. Zonder folie is het risico te groot dat je dat niet haalt."

Planten met biologie er al in

Met de planten komt dit jaar ook al de nodige biologie op de tuin. "Met het beperkt aantal middelen kunnen we niet meer eisen van de plantenkweker dat het materiaal 100 procent schoon is. Dan heb ik liever een plant met zwarte poppen dan bladeren met eitjes van wittevlieg. Er zijn afgelopen seizoen telers geweest die zulke bladeren moesten gaan plukken." De plantenkweker levert de planten af met swirskii-roofmijten en Encarsia-sluipwespen. "Hij kan daarom alleen nog met Plenum spuiten. De plantenkosten worden er nauwelijks hoger van. De planten staan heel dicht op elkaar dus je hebt de beestjes er veel sneller in dan als wij ze uitzetten."

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Of registreer je om te kunnen reageren.