teeltgeluid

"Nu de aubergineprijzen goed zijn gaat de temperatuur omhoog"

"De kans is heel groot dat we voor volgend jaar weer voor het ras Kylie kiezen, want hij bevalt nog steeds goed", zegt Piet van Onselen in 's-Gravenzande.

In vergelijking met Beyoncé heeft het nieuwe ras een aantal voordelen. "Hij heeft een wat fijnere sortering, blijft makkelijker zetten onder moeilijke omstandigheden zoals bij weinig licht en hoge plantbelasting. Daardoor raakt hij minder snel uit evenwicht. Het is gewoon een bedrijfszeker ras." In productie blijft hij op gelijke hoogte met Beyoncé.  De roodverkleuring bij het nieuwe ras is deze zomer ook meegevallen. "Het enige wat je kunt aanmerken is dat Beyoncé net wat strakker is qua vorm en homogeniteit.

Sneller en grover

Het gewas staat er nog steeds mooi fris bij, terwijl het toch flink aangepakt wordt. Omdat de prijzen eindelijk goed zijn worden al vroeg in de middag hoge temperaturen aangehouden om de vruchten te laten zwellen en ze er zo snel mogelijk af te krijgen. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt nu rond 330 gram. "Vanaf  een lichtsom van 1000 joules  gaan we al snel naar de 30 graden en houden dat tot zonsondergang aan. Maar je ziet desondanks geen vergeling en de zetting blijft goed." In de voornacht probeert Van Onselen de ingestelde waarde van 16 graden te halen maar dat lukt lang niet altijd."

Het gewas is mooi kort gebleven. De kop zit nu net op draadhoogte. "Dat is een ander voordeel van dit ras. We hoeven hem nog maar een keer in te draaien, dus een dakje is niet nodig." In het voorjaar, zomer en begin augustus zijn wel de koppen uit de langste planten gehaald. "Maar dat was nooit meer dan 40 procent per keer." De teelt gaat door tot en met week 43.

Weinig plagen

Het gewas is nog steeds goed gezond. "De biologische bestrijding is erg goed gegaan. We zien het hele jaar al zwarte trips maar dat is steeds op een aanvaardbaar niveau gebleven." Maar eind augustus moest er toch ingegrepen worden. In de hoekjes met meer trips begon Mucor op te treden mede ook door het natte en vochtige weer. "Dat kostte wel wat bloemen maar het duurde maar heel kort. Toen we de trips hadden afgedood met Tracer was het voorbij." Door de ingreep heeft de biologische bestrijding wel een tik gekregen. We hebben tot nu toe verder nog weinig hoeven te doen, maar ik verwacht in de komende weken wel wat te moeten doen tegen witte vlieg en spint om toch zo schoon mogelijk te eindigen." Overmatige wortelgroei  is er wel, maar het is niet verontrustend. Door goede hygiëne tijdens de teeltwisseling en  meedruppelen van waterstofperoxide is het probleem goed getackeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.