teeltgeluid

Veel 'wachtkamervruchten' in het auberginegewas

Tom Bos in Vierpolders is deze week net terug van vakantie . "Het gewas is in de tussentijd goed gegroeid, maar je ziet ook wel de naweeën van de hitte terug in het gewas."

Er is duidelijk minder zetting, meer kromme vruchten en veel wachtkamervruchten. Dat zijn vruchten die even groot zijn als de vrucht erboven maar wel ouder. Als je ziet dat ze gaan doorkleuren moeten ze eraf. Net na de hittegolf leek het nog goed te gaan. Maar de stamper is misschien toch wat te droog geweest tijdens de zetting.
De aubergines (ras Beyoncé, onderstam Maxifort) worden nu wat lichter geoogst om de plantbelasting niet onnodig hoog te laten oplopen. We knippen ook een keer onderdoor om achterblijvende vruchten eraf te halen. Het gewas staat nog best groen en fris en de huidige zetting is goed. Maar het weer zou wat stabieler moeten zijn. De productie is de laatste tijd flink gedaald. Als je naar de lichtcijfers kijkt dan had er meer in gezeten. Maar het gewas heeft toch een flinke tik gekregen van die hitte.

Geen droge teler

De kastemperatuur mag ook op minder zonnige dagen nog oplopen in het tweede deel van de middag. Wanneer de lichtsom boven 1000-1200 Joules uit gaat komen stijgt de kastemperatuur vanaf 13.30 uur naar 29 graden door de ramen te knijpen. Dat wordt tot een uur voor zonsondergang vastgehouden waarna wordt afgelucht tot 16 graden. Vanaf middernacht stijgt de kastemperatuur geleidelijk naar 19,5 graden op een uur voor zonsopgang.
De watergift volgt het normale patroon. In de nacht teert het watergehaltepercentage van de steenwolmatten met 5 tot 7 punten in. Ik ben niet zo'n droge teler. Positief is dat er dit jaar veel minder overmatige wortelgroei te zien is dan voorgaande jaren. Het verschil is dat we nu niet meer op perlite telen. Maar het is waarschijnlijk belangrijker dat we tijdens de teeltwisseling de stekers hebben vervangen en het hele jaar al waterstofperoxide meedruppelen.

Zetting eraan houden

Aan plagen is er van alles wat. Tegen trips is een keer Nocturn gespoten. Gelukkig is nu al het graan in de omgeving gemaaid, dat scheelt heel veel in tripsdruk. Op wat plekjes in de kas zijn wantsen gevonden. Daartegen is volvelds een keer met Calypso gespoten. Ik wil er zeker van zijn dat we de zetting er goed ophouden want in september en oktober kunnen de prijzen nog best aardig zijn. Bovendien zou het gewas veel te hard gaan groeien als je zetting verliest. Spint en bladluizen zijn geen enkel probleem en wittevlieg ziet hij voornamelijk in een klein hoekje. Daar kan de Encarsia het nog steeds goed aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.